Jocurile politice de-a “alegerile anticipate” sunt apreciate sau pot fi sancţionate de electoratul de dreapta?

Pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele pe serialul politicii, trebuie să amintim anul 2005, când Alianţa DA a lui Băsescu şi Tăriceanu, abia câştigaseră alegerile la limită în faţa PSD şi reuşiseră o alianţă cu soluţia imorală, PUR-ul lui Voiculescu.

După o lună, PDL se afla în sondaje la peste 37% iar Traian Băsescu l-a bătut la cap pe Tăriceanu cu alegerile anticipate, în speranţa ca sondajul se va materializa şi într-un scrutin electoral. Tăriceanu a refuzat şi în timp s-a ajuns la o antagonizare a PNL Vs PDL, s-a rupt aripa “pedelistă” din PNL, apărând PLD şi în 2007 s-a produs ruptura alianţei DA.

Important este dacă “jocul politic” place la români.

Suntem la 10 luni distanţă de alegerile generale la termen, PSD este în degringoladă, după cancerul Dragnea şi Dăncilă şi nu pune probleme guvernării lui Orban, cel din urmă pare că este un premier echilibrat, nu face greşeli majore, decât un vag clientelism dar nu izbitor, România a depăşit orice criză politică, sondajele îi arată la scoruri ameţitoare, ALDE e dispărut politic, Pro România se evaporă de la zi la zi, USR pierde lunar puncte, tinzând spre scorul din 2016.

Şi atunci de ce? Care este determinarea lui Iohannis în a cere anticipate care cel mai optimist spus ar avea loc în vară, cu doar 4 luni înainte de termen? Pentru că nu e deloc uşor să faci să pice două guverne, într-un  parlament, unde majorităţile sunt relative şi unde o treime din parlamentari sunt convinşi că ăsta e ultimul lor mandat?

Mai mult, cum poţi guverna cu un premier interimar, demisionar, când, să spunem PSD nu va pune pe ordinea de zi a parlamentului, învestitura unui nou guvern? Cum poate România trăi într-o criză politică prelungită, neprovocată iniţial, decât de preşedinte şi premier, pentru că sunt îmbătaţi de aburul sondajului.

La această oră, PSD nu poate emite pretenţii nici pentru noiembrie 2020, la scorul pe care îl are, iar, după congres, dacă rămâne tot în plasa feudală a baronilor locali, merge spre dispariţie şi atunci, te întrebi de ce? De ce Iohannis şi Orban defilează cu anticipatele? Ce decizii colosale trebuie să ia şi au nevoie de o majoritate parlamentară mai devreme cu 4-5 luni decât una pe care ar avea-o la termen?

Ori, dacă nu e vroba de vreo decizie importantă pentru ţară, PNL-ul şi Iohannis se tem de alegerile din noiembrie? Ce ar putea să facă atât de grav de ar ridica un PSD de la 18% la un PSD periculos? Ştiu ei ceva ce nu ştim noi?

Este ca şi cum ai o masă oragnizată la nu ştiu ce restaurant, aflat la 5-10 străzi distanţă dar ţi-e teamă că nu ajungi şi te opreşti la altul mai aproape să iei un prânz. Ce să faci după asta? De ce lipsa de răbdare? Normal că pe toată lumea îi nelămureşte această grabă a PNL-ului cu anticipatele, când la ora asta, alegerile la termen ar urma să fie câştigate tot de ei?

Anunţul celor doi poate propaga o stare de lentoare în toate instituţiile. “Păi de ce să mai lucrez, când totul este relativ, mâine poimâne, trebuie să renunţâm!” Ce minister la această oră se poate gândi la proiecte de lungă durată, când ştie că în câteva săptămâni trebuie să închidă taraba. Lipsa de motivaţie este un efect secundar dar destul de important pe care incertitudinea de la centru o promovează.

Şi mai e ceva, foarte important, electoratul de dreapta, oricât de anti-PSD este el nu savurează jocul politic de florile cucului. Dacă electoratul PSD, ceva mai compact a acceptat pentru o perioadă, jocul lui Dragnea de a-şi schimba propriile guverne, chiar şi acest electorat a fost dezamăgit de iufele liderului la un moment dat.

Electoratul de dreapta nu gustă strategiile de culise, jocurile de după perdelele Cotroceniului. Pentru că este un electorat matur şi nu vede la orizont niciun pericol iminent până în noiembrie.

De aceea, mă gândesc că domnii Orban şi Iohannis, iau în calcul şi varianta în care electoratul propriu să refuze astfel de “jocuri politice”. Dimpotrivă electoratul de dreapta a salutat curajul lui Orban de a conduce o ţară cu un guvern minoritar şi a venit în număr mare la vot pentru Iohannis, deşi Dăncilă nu reprezenta niciun pericol. Electoratul de dreapta apreciază responsabilitatea, cu atât mai mult în condiţii vitrege, decât iresponsabilitatea.

Bun, dacă mai erau trei ani, până la alegerile la termen, demersul lui Iohannis şi Orban era perfect motivat, dar când alegerile generale sunt peste gard, de ce faci ca Băsescu în 2005?

P.S. Mai e ceva extrem de important, în anul 2024, partidul care va câştiga alegerile parlamentare va da probabil şi preşedintele. Pentru că alegerile sunt în aceeaşi zi.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *