Jaful imobiliar din Râmnicu Vâlcea, cum s-a ajuns de la P+2 la P+10!
Acum vreo zece ani, Planul Urbanistic General al Râmnicului prevedea ca in zona de dezvoltare proaspăt creata „Ostroveni -Sat” să se construiască cartiere imobiliare cochete, decente, de tip căsuțe, cu regim de înălțime P+2.
Adică acele vile mansardate, multifamiliale, cu mult spatiu verde, aerisit, elegant, care ar fi creat ideea unui oraș piramidal care scade în înălțime spre periferie.
Singurele zone cu regim de înălțime mare de P+10 și chiar mai mare erau trei. Malul drept al râului Olanesti in zona Morilor, anumite puncte din. Zona centrală, lângă Consiliul Județean și zona CPL, lângă actualul Mall.
De ce este important acest PUG. Funcție de regimul de înălțime al construcțiilor, se cuantifica valoarea terenului vândut. Unul este prețul pe metru pătrat daca in zona se poate construi un P+10, altul este prețul daca potrivit PUG se poate construi P+2.
Adică una este să vinzi un teren cu 50 de euro metru patrat și alta este sa îl vinzi cu 500 de euro.
Daca privim azi Bulevardul Dem Radulescu și îl comparăm cu PUG aflat în funcție, nu știu dacă cineva ar putea să vadă vreo similaritate. Nu au nimic în comun. Sunt blocuri turn, unele chiar lipite de altele, balcoane care intra efectiv în curtea ultimelor case rămase în zona. Adică 90% dintre construcții nu au respectat PUG. Cum s-a reușit asta?
Prin PUZ-uri. PUZ-ul este o excepție, in cazuri de forță majoră care poate modifica PUG-ul (apare brusc un investitor strategic care oferă 500 de locuri de munca) dar nu o regula. PUZ-ul este un instrument care se folosește foarte rar și aduce un beneficiu uriaș comunității prin modificarea PUG-ului in zonă. In niciun caz, 15 blocuri turn nu reprezintă o excepție.
Acum (pură speculație) de ce oare s-au înghesuit marii dezvoltatorii imobiliari in zone unde PUG-ul le interzicea construcția de blocuri turn? Oare prețul de achiziție al terenului? Unul pe care vânzătorul de bună credință îl punea ca pentru un regim de înălțime de P+2?
Încă o precizare. Atunci când vrei sa construiești ceva care respectă PUG-ul nu mai e nevoie de PUZ. Adică nu mai ai nevoie de aprobare prin Consiliul Local. PUZ-ul trece obligatoriu prin furcile caudine ale Consiliului Local. Deci pentru imaginea actuala a Bulevardului Dem Radulescu de vina este strict Consiliu Local
De ce nu cumpără dezvoltatorii mari imobiliari terenuri să facă minunate apartamente pentru oameni în zonele unde PUG-ul prevede acest regim de construcție fara a mai fi nevoie de PUZ?
Oare nu din cauza preturilor de achizitie a terenurilor?
Există și teoria. „Hai Domnule, uite cate blocuri turn s-au construit pe Dem Radulescu? Alea nu le vedeți? Ne trezirăm acum mai catolici decât Papa?”
Da. Ne trezirăm, la un moment dat trebuie stopat acest lucru, trebuie oprită aceasta încălcare continua a legii. Atât timp cât există zone în oraș în care PUG-ul permite asemenea construcții de P+n etaje, fara alte PUZ-uri, fara aprobare prin CL.
Deci ii invităm pe marii dezvoltatori imobiliari care ard de nerăbdare a de a construi apartamente pentru miile de vâlceni, in blocuri turn, să meargă în zona CPL.
In concluzie felicităm Consiliul Local din Râmnic care vrea să aplice legea. Există și alta varianta. Se poate face un moratoriu și în regim de urgenta (un an) se poate schimba PUG-ul orașului. Adică să lucrăm legal, cum spun celebrii actori din comedia românească.
Până atunci în zona Dem Radulescu, orice turn care apare, implica o încălcare a legii.
Lasati, domnule Popescu… atunci cind ii aduceati osanale toata presa primarului imobiliar aflat la conducerea orasului, nu exista PUG?
Presa locala a fost sluga acestui primar si este in continuare (in covarsitoarea ei majoritate) si nu doar ca nu a sanctionat derapajele lui, ba chiar a marginalizat si ostracizat rarele voci contrare.
Acum e prea tarziu. Orasul a fost uratit definitiv, oamenii care isi construisera case s-au trezit cu turnurile langa ei, zgomotul aglomeratiei si bombardierii care ambaleaza motoare in miezul noptii. Toate in folosul mafiei imobiliare care guverneaza orasul, in frunte cu „nasul” ei.