Izolarea fațadei cu polistiren: 5 sfaturi de la profesioniști

Izolarea termică a unei clădiri îmbunătățește confortul locuinței și poate aduce economii semnificative pe termen lung. Procesul de montare a termosistemului cu polistiren constă în 6 pași esențiali: lipirea plăcilor cu adeziv, dibluirea acestora, aplicarea unei mase de șpaclu, înglobarea în masa de șpaclu a plasei de fibră de sticlă, aplicarea amorsei și, în final, tencuirea decorativă.

Deși izolarea termică a fațadei este considerată o lucrare de dificultate medie, există riscul apariției unor greșeli în punerea sa în aplicare. Din acest motiv, am pregătit pentru tine 5 sfaturi de la profesioniști, care să te ghideze pas cu pas pentru a evita potențialele dificultăți și a asigura un rezultat optim în procesul de izolare termică.

 

Pentru fațadă, folosește exclusiv polistiren expandat

Pentru cele mai bune rezultate în izolarea fațadelor se folosește polistirenul expandat. Acesta are o permeabilitate mai mare la vaporii de apă, ceea ce previne acumularea de umiditate. Stratul de polistiren acționează, astfel, ca o barieră termică eficientă, datorită conductivității termice scăzute. De asemenea, ajută la menținerea unei temperaturi constante în interiorul clădirii, indiferent de condițiile meteo exterioare.

Spre deosebire de cel expandat, polistirenul extrudat are o permeabilitate mai mică la vapori de apă. Acest lucru poate duce la retenția umezelii în perete și creșterea riscului de mucegai.

 

Ține cont de condițiile meteo

Verificarea prognozei meteo înainte de a începe izolarea termică cu polistiren expandat este esențială pentru a asigura rezultatele dorite. Condițiile meteo nefavorabile, precum temperaturile extreme, ploaia sau vântul puternic, pot afecta negativ procesul de izolare și pot duce la rezultate nesatisfăcătoare.

Se recomandă efectuarea lucrărilor de izolare termică la temperaturi cuprinse între 5 și 25 de grade Celsius. Lucrările la temperaturi prea scăzute sau prea ridicate pot afecta aderența polistirenului la fațada clădirii și pot duce la fisurarea sau desprinderea acestuia.

Evită să aplici termosistemul în zilele ploioase sau cu umiditate ridicată. Aceasta poate împiedica aderarea corectă a polistirenului expandat la peretelui, crescând riscul de formare a mucegaiului.

 

Începe izolarea termică a casei de la pod

Dacă intenționezi să izolezi termic casa în etape, este recomandat să începi cu podul. Motivul acestei abordări este dat de faptul că într-o locuință neizolată, aerul cald are tendința de a urca natural spre partea superioară, ajungând astfel în pod. În absența unei izolări adecvate, această căldură se pierde printr-un acoperiș nefinisat, mai ales în sezonul rece. Mai mult, diferența de presiune poate atrage aer rece prin golurile din podea și pereți, fapt care duce la scăderea temperaturii interioare.

Prin urmare, izolarea podului poate reduce semnificativ pierderile de căldură, menținând aerul cald în interior și reducând astfel necesitatea unei încălziri constante.

 

Dacă peretele are abateri mai mari de ±3 mm, tencuiește înaintea aplicării termosistemului

Înainte de a aplica termosistemul, este esențial să verifici cu nivela abaterile de la planeitate ale peretelui. În cazul unor denivelări de peste ±3 mm, îți recomandăm să tencuiești fațada. Astfel vei asigura o suprafață plană și uniformă, prevenind creșteri semnificative de cheltuieli cu adezivul sau probleme viitoare de aderență a termosistemului.

Cu o suprafață plană și cu abateri minime, termosistemul poate fi lipit corect folosind o gletieră cu dantură de 10. Acest proces permite un consum minim de adeziv. În cazul în care peretele are diferențe mari de planeitate, placa de termosistem se lipește doar cu adezivul aplicat în cordon perimetral și trei puncte centrale. Pentru corectarea abaterilor, consumul de adeziv ar putea crește semnificativ, mărind costurile.

 

Alege materialele pentru izolare de la același producător

Alegerea materialelor de izolare de la același producător face ca izolarea să fie mai bună și mai rezistentă în timp. De obicei, producătorii testează împreună aceste materiale, asigurându-se că se potrivesc și funcționează bine împreună. Este o modalitate de a avea încredere că toate componentele sistemului de izolare colaborează eficient.

 

Ține cont de sfaturile de mai sus și vei putea realiza o izolație eficientă și durabilă, menținând astfel o temperatură confortabilă în interior, indiferent de condițiile meteo exterioare.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *