Iustinian Marina, salvatorul de biserici, omagiat la Stănești

Anul acesta, 2017, a fost proclamat în Biserica Ortodoxă Română drept Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Patriarhul Justinian Marina a fost întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române timp de aproape trei decenii (24 mai 1948-†26 martie 1977) în perioada celei mai aprige prigoniri a Bisericii de către regimul comunist ateu, instalat la putere în România după luna martie 1945. Cu mult curaj și echilibru, diplomație și tenacitate, el a încercat să apere Biserica de loviturile sistematice ale puterii politice, alegând calea unei dârze rezistențe camuflate uneori sub un discurs „favorabil” pentru liderii comuniști. S-a opus din răsputeri abuzurilor și ingerințelor partidului-stat în viața Bisericii și încercării acestuia de a transforma Biserica într-o instituție neputincioasă, tolerată și discreditată, în acelaşi timp, cu un rol nesemnificativ în societate.

Sute de biserici au fost salvate de la demolare, biserici de lemn au fost refăcute, în timpul cât Marina a fost patriarh.

La Vâlcea două astfel de biserici de patrimoniu au fost salvate, Biserica lui Horea din Albac, adusă la Băile Olănești și Biserica din Suiesti, adusă din Sălaj.

În cinstea lui la Vâlcea apare o nouă mănăstire.

Într-una din cele mai frumoase localităţi vâlcene, comuna care leagă subcarpaţii Vâlcii de dealurile moi ale Cernei, printre turle de biserici domneşti, acolo unde fagul şi stejarul se îmbrăţişează cuminţi, aici, pe fruntea unui frumos piemont, se înalţă una din cele mai noi şi mai frumoase mănăstiri ortodoxe din România.

Mănăstirea Sfântu Gheorghe, un poem creştin, o sinteză a brâncovenescului spirit arhitectural,  loc de linişte şi împărăţie dumnezeiască, aici, la marginea unui sat cu case de peste 200 de ani, printre caişi şi corcoduşi, se înalţă ca o perlă a anului 2017, a anului Marina. Pentru că de aici este patriarhul Iustinian, cel care, contestat de unii, iubit de alţii, a salvat două biserici ardeleneşti de la mistuire, aducându-le la Vâlcea.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *