Istoria tristă a căminului cultural Lăpuşata, uitat/mutat de instanţe prin cotloanele sălilor de judecată, fără speranţe de a fi rezolvat

Dacă în fiecare comună există cel puţin un cămin cultural elegant, un centru pentru activităţi artistice, fiecare edil încercând să realizeze un astfel de obiectiv cât mai frumos cu putinţă, unde să fie ţinute acţiuni cetăţeneşti, expoziţii, serbări şcolare, activităţi folclorice, avem o comună unde….aşa ceva nu este cu putinţă.

Vorbim de Lăpuşata. O localitate care are deja un centru civic elegant, instituţiile publice fiind reabilitate în ultima perioadă, un investitor amenajează un centru comercial elegant dar….Dar avem o mare problemă.

Între aceste clădiri frumoase avem  o relicvă. Un cămin cultural care zace închis, cu lacăt pe el şi care se degradează pe zi ce trece.  De ce? Am încercat să aflăm de la primarul Nicolae Joiţa de ce Lăpuşata face notă discordantă în ceea ce priveşte căminele culturale, în restul comunelor, fie pe CNI, pe cu fonduri europene sau guvernamentale, avem astfel de centre moderne, aici nu.

„Istoria este veche, de dinainte de a veni eu la primărie. Ştiu însă că în 2009 au început lucrările la căminul cultural. Din fonduri guvernamentale la acea vreme. Din câte m-am interesat, valoarea lui era de 2 miliarde, devizul. Însă, ulterior, devizul s-a ridicat la 10 miliarde”, spune edilul.

În anul 2012, Joiţa a ajuns primar şi a moştenit lucrarea demarată în 2009. Primarul a găsit, spune el, facturi de 3 miliarde neplătite, iar constructorul somase instituţia să fie achitate.

„Pentru a evita un blocaj sau vreo poprire pe conturi, am făcut împrumuturi în trezorerie şi am achitat facturile găsite la primărie. Apoi, în 2013 a venit un control de la Curtea de Conturi şi după mai multe verificări aceasta a constat că trebuie returnaţi  de către constructor suma de 700 de milioane. S-a făcut dosar penal în urma sesizării Curţii de Conturi. Şi au fost făcute expertize.  În urma acestor expertize s-a ajuns la concluzia finală că trebuie recuperaţi de la constructor aproape 4 miliarde vechi”, spune primarul Joiţa.

De altfel firma a încasat pe perioada cat a lucrat peste 8 miliarde, asta în condiţiile în care doar mansarda a fost executată, firmă nefăcând niciun act adiţional pe timpul mandatului lui Joiţa. Lucrările se văd cu ochiul liber

„Aşadar din anul 2013 noi suntem în instanţă. Banii nici poveste, nu s-au recuperat iar comuna nu a beneficiat de un astfel de centru cultural Se vede cum arată. Instanţele? Hm, suntem deja la al 5 lea complet de judecată iar procesul se desfăşoară la Costeştii de Argeş” mai adaugă Joiţa.

Aşa stau lucrurile în Lăpuşata, cam aşa merge justiţia din România, asta în timp ce locuitorii din comună nu au speranţe prea mari să beneficieze de un cămin cultural în viitorul apropiat.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *