Islanda, o destinaţie de muncă pentru tinerii din Făureşti

Aflată în Atlanticul de Nord, Islanda este țara vulcanilor, a apelor geotermale, a ghețarilor și a gheizerelor fierbinți care țâșnesc din pâmânt. Paradisul de lângă Cercul Polar, așa cum este numită de turiști, tărâmurile Islandei sunt luminate iarna de aurore boreale și locuite de oameni corecți care trăiesc în armonie cu natura.

În Țara Focului și a Gheții, așa cum mai este numită Islanda, trăiesc și lucrează făureşteni. Cel puţin 30 de localnici din comuna vâlceană, spune primarul Marius Irimia, lucrează pe un salariu frumos, într-una din cele mai frumoase şi curate ţări din Europa.

“Din discuţiile cu tinerii noştri care au plecat acolo să-şi caute un rost, islandezii sunt prietenoşi, primitori, corecţi, întreprinzători, independenţi, curioşi și săritori la nevoie. iar făureştenii notri sunt bine primiţi şi respctaţi. Nu ştiu concret care este salariul lor dar, se ştie că în ţările nordice veniturile sunt de regulă peste media europeană. Normal că ne-am dori să lucreze în România dar fiecare om doreşte mai bine şi mai mult pentru familia sa”, spune edilul din Făureşti.

În prezent, în Islanda lucrează aproximativ 30 de cetăţeni români din Făureşti. Majoritatea îşi desfăşoară activitatea în capitala Reykjavik şi în Akureyri, al doilea cel mai mare oraș islandez (nordul insulei). Domeniile de activitate unde vâlcenii noştri lucrează sunt  construcţiile şi  industria piscicolă.

Potrivit edilului din Făureşti, vâlcenii noştri au de gând să se întoarcă la un moment dat înapoi în ţară.

“Deşi le place Islanda, vâlcenilor noştri le e dor de casă. Aici au familiile, aici au copii pentru care muncesc acolo. Şi-au pus la punct casele, îşi ţin copii la şcoală şi doresc să le ofere un viitor decent. În afară de Islanda, făureşteni avem în Italia şi Marea Britanie”

Nu doar fărueştenii au optat pentru locuri de muncă într-o ţară nordică, în Norvegia lucrează în industria piscicolă forate mulţi tineri din Lăpuşata.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *