IPJ Vâlcea şi adversarii politici i-au pus lui Mircia Gutău în braţe un nou mandat de primar

Pentru creştinii ortodocşi din România, aprinsul unei lumânări la căpătâiul morţilor în Noaptea de Înviere este mai mult decât o cutumă, este o obligaţie morală care ţine de o religiozitate aparte. Este legată strict de ritualul învierii, este le fel de importantă precum sărăbătoare pascală în primul rând. În Noaptea de Înviere este o poruncă divină, să aprinzi o lumânare celui din familie care s-a dus.

Primarul Gutău a fost extrem de inspirat aici şi, indiferent de raţiunile care au stat la baza acestui act, fie de natură electorală sau fie generate de educaţia sa bucovineană, Gutău a exploatat foarte bine şi precis momentul acestui Paşte carantinat şi a optat să facă el gestul în locul comunităţii care, din cauza ordonanţelor militare, nu putea.

Gestul lui Mircia Gutău putea să rămână strict izolat pe Râmnic, fără a fi exploatat în vreun  fel, în bula lui, edilul ar fi primit, implicit laudele de rigoare iar cei care îi râvnesc locul, puteau să trateze indiferent acţiunea, ştiind-o ca generatoare de voturi dacă insistau pe ea.

Numai că au făcut o gresală imensă cu costuri uriaşe în economia electorală. Pentru că e vorba de Paşte, un Paşte aparte, unde creştinii din Râmnic, indiferent de opţiunile lor politice şi electorale, sunt în primul rând homo religiosis şi apoi alegători.

În consecinţă, adversarii şi criticii lui Gutău nu au înţeles esenţa. Aici nu era vorba de un sens giratoriu ilegal sau o panseluţă sau o alee între blocuri, ci pur şi simplu ceva care nu trebuia analizat şi mai ales tratat ca pe o infracţiune. Obsesia Gutău, generată de politicile lui Pârvulescu, ale unor site-uri de facebook şi a unor jurnalişti consacraţi adversari ai edilului au reuşit să facă un subiect naţional din „aprinsul candelor”.  Disecarea acestui subiect, promovarea în justiţie a acestui demers a radicalizat opinia creştinilor şi i-a scos din neutralitatea electorală chiar şi pe cei mai paşnici dintre vâlceni.

Mai mult, a ajuns la nivel naţional idee că un primar a făcut un gest creştin iar poliţia şi adversarii politici ai acestuia îl hărţuiesc. Exact fenomenul de victimă pe care nu l-au anticipat. Am citit comentariile la această acţiune. 80 de procente sunt favorabile lui Gutău, fix cei care sunt cunsocuţi hateri ai primarului au rămas captivi în această acţiune de sub 20 de procente. Un eşec colosal pentru adversari, mai ales că au târât subiectul în politie, decredibilizând această instituţie, oferindu-i un rol electoral.

La această oră, Mircia Gutău a punctat total, scoţând din acţiunea candelelor la morminte mai mult decât ar fi sperat vreodată. Şi asta doar pe jocul adversarilor. Nu cred că s-ar fi aşteptat nici el, că detractorii săi vor face această imensă greşală de imagine.

Şi aşa cum spus, vorbim de un Paşte aparte, un moment care nu se uită, nu e vorba de investiţie publică în oraş, considerată utilă sau inutilă, ci de un moment care a prioritizat evlavia şi creştinismul cetăţeanului. (” E omul care i-au aprins lui tata sau lui copilului o lumânare, atunci când nu puteam”, va spune alegătorul)

Un alt aspect posibil, generează pe terjmen lung decredibilizarea criticilor iar dacă respectivii vor persista în aceeaşi contestare a candelelor aprinse în cimitire, nu vor face decât să se afunde şi mai mult în propria eroare electorală.

În concluzie, Miricia Gutău a câştigat nu local ci şi naţional ca imagine, strict pe serva adversarilor iar continuarea disputei pe această temă, nu face decât să i se pună lui Gutău, un nou mandat de primar, lejer, fără bătaie de cap, la proximele alegeri. Adică o minge de meci, nu doar una de set.

P.S. Personal, am ignorat subiectul, însă prostia celor de pe urmă, acţiunea IPJ Vâlcea a fost prea vizibilă ca să nu suscite interes. 

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *