Iordanitorii din Sălătrucel au organizat de Sfântu Ion, 4 Hore ale Satului în toată localitatea

La Sălătrucel în seara de Sfântu Ion, au fost nu mai puţin de 4 hore ale satului, organizate de iordanitori (colindătorii de Iordan), tradiţie seculară în comuna de la poalele Muntelui Cozia.

“Se păstrează vie această tradiţie, a colindului de Iordan, o tradiţie care încheie astfel sărbătorile de iarnă. La Sălătrucel m-am bucurat foarte mult când am văzut că tinerii ţin la obiceiuri iar colindătorii de Crăciun  şi Anul Nou, au fost în majoritate tineri ca şi cei care au mers cu Iordanul. O ţară oricât de modenrizată ar deveni dacă nu îşi păstrează patrimoniul cultural şi tradiţiile nu mai are prin ce se defini. Aşadar în aceste sărăbători, tinerii au lăsat  telefooanele şi tabletele şi au ales tradiţiile”, spune primarul Nicolae Sima.

Aşadar 5 cete de colindători au mers în cele 4 sate ale comunei- Şerbăneşti, Păteşti, Seaca, Sălătrucel, colindând fiecare casă, stropind cu ageasmă gazdele şi urându-le un “an îmbeşugat”.

În ziua de Sfântu Ion, cu banii strânşi din colind, colindătorii au oragnizat în fiecare sat o horă, aceşti plătind rapsozii şi ocupându-se de mâncare şi vin. La aceste hore ale satului au fost invitaţi să participe toţi sătenii.

Ziua dedicată sfântului Ioan Botezătorul încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, ce începe în 6 decembrie, cu sfântul Nicolae.

În noaptea de Bobotează, ca de altfel și în cea de Anul Nou sau de sfântul Nicolae, exista credința că cerul se deschide și atunci oamenii puteau spune diferite dorințe ca să li se împlinească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *