Ionel Roiban: Voi susține activ orice proiect de dezvoltare urbană sau rurală, care aduce vâlcenilor o creștere a nivelului de trai și civilizație.

Râmnicu Vâlcea Week: Ce mai inseamna “dreapta” in era post industriala? Va aluneca spre stânga sau spre centru?

Ionel Roiban: Dreapta modernă are la bază dezvoltarea capitalului pe piețe definite ca și concurențiale. Concurența este un motor al progresului economic. În ultima vreme a apărut și componenta socială a politicilor de dreapta. Nu poți avea progres economic fără politici de ordin social bine implementate de către stat.

Parcurgem într-adevăr o etapă post-industrială mergând către o zonă în care dezvoltarea tehnologică este primordială. Astfel munca se transformă, locurile de muncă se transformă la rândul lor. Trebuie să armonizăm toate acestea cu ajutorul unor politici coerente cu efect benefic în plan social. PMP este un partid cu doctrină creștin-democrată care militează pentru dezvoltarea economică liberă de intervenția statului, dar care are o puternică componentă socială, reflectată prin proiecte privind sănătatea, transparentizarea cheltuirii banului public și a actului de administrație și multe altele.

R.V.W.:Care sunt diferențele dintre dreapta americana si dreapta românească?

I.R.: America a ajuns o mare națiune pe parcursul a doar două secole și ceva bazându-și dezvoltarea pe libera inițiativă și pe concurență, deci pe doctrine economice pe care le-am cataloga ca fiind de dreapta. Același lucru s-a petrecut în România modernă până la finalul celui de-al doilea război mondial, când țara a fost îngenunchiată și oprimată de către comuniști cu sprijinul Armatei Roșii, așa-zis eliberatoare, care a intrat pe teritoriul nostru și a uitat să mai plece mulți ani.

În aceste condiții dreapta romanescă și-a găsit sfârșitul prin pușcării și lagăre de muncă forțată. Puținii supraviețuitori ai terorii roșii, au încercat după 1989 o reconstrucție a dreptei politice românești. Încercări eșuate datorită infiltrării în partide a unor elemente destabilizatoare. De 30 de ani încercăm să construim o dreaptă democratică autentică în România, comparabilă cu ceea ce se întâmplă în țările Europei de Vest. PMP este partidul cu orientare de dreapta, creștin și democrat care permanent a militat pentru o apropiere de Statele Unite ale Americii, apropiere de dreapta modernă americană. Dorim să consolidăm această apropiere, ale cărei efecte benefice se pot vedea clar: Parteneriatul Strategic, acorduri de cooperare economică, NATO.

R.V.W: Care este sau care va fi rolul creștinismului in viitoare politica? Va disparea ca rol determinant, precum familia, tradițiile etc?

I.R: Inainte de a fi religie, creștinismul este un pachet de valori morale fără de care societatea așa cum o știm în ziua de azi nu ar fi evoluat. Respectul față de tradiții, păstrarea acestora, definesc identitatea unui popor. Să nu uităm că în baza acestor norme morale, se scriu legi, se construiesc relații internaționale și interumane. Înlocuirea lor cu așa zisele idei neomarxiste nu creează decât haos instituțional și social. Creștinismul evoluează o dată cu societatea, așa că și noțiunea de familie poate căpăta în viitor noi valențe, dar asta nu o va exclude din conștiința colectivă ca fiind element definitoriu în evoluția omenirii.

R.V.W: Cu PNL sunteți in aceeași familie politica, dar cum vedeți alianta de guvernare cu USRPLUS, o fornatiune de centru stânga?

I.R. Imi pare această poziționare pe centru-stânga a USRPLUS, doar formală. Nu cunosc elemente de docrină clare, venite din parte acestei formațiuni, ca să pot avea o imagine.

PMP și-a declarat sprijinul la preluare guvernării de către PNL și nu numai sprijinul. Avem membri în guvern care sprijină prin activitatea lor toate inițiativele guvernamentale. USRPLUS a fost invitat să fie parte a acestui guvern dar au refuzat. Motivele le aparțin…

Deocamdată nu știm dacă vor veni într-o coaliție de guvernare sau vor dori să guverneze singuri. Oricum ar evolua lucrurile, vă pot afirma că PMP nu se va opune niciunei inițiative venite să îmbunătățească viață cetățenilor, să aducă prosperitate și prestigiu României.

R.V.W: In ipostaza de senator de Valcea, ce veți face pentru județul nostru?

I.R. Dacă voi câștiga încrederea concetățenilor mei și voi fi ales senator în Parlamentul României, voi susține activ orice inițiativă legislativă, orice proiect de dezvoltare urbană sau rurală, care poate aduce vâlcenilor o creștere a nivelului de trai și civilizație. Sigur că sunt multe, foarte multe de făcut. PMP are trecute în programul propriu obiective precise privind dezvoltarea, doar că aceste obiective, pentru a nu rămâne la stadiul de intenție, trebuie puse în practică. Și pentru asta este nevoie de conlucrare. În primul rând cu administrația locală, apoi la nivel de Legislativ, împreună cu toți reprezentanții cetățenilor care doresc o țară mai prosperă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *