Ion Sturza este premierul care a salvat platforma chimică vâlceană, aducând aici Chimcomplexul

A ocupat, o scurtă perioadă și funcția de premier al Republicii Moldova, însă rolul care l-a consacrat pe Ion Sturza a fost cel de creator de afaceri. A avut investiții în domeniul industrial, iar în ultimii ani s-a concentrat în mod deosebit pe zona imobiliară, prin dezvoltarea Liberty Technology Park și pe tehnologie (prin construirea retailerului online elefant.ro), pe acceleratorul Spherik și pe investițiile în diferite startup-uri din domeniul tehnologiei.

Pe lângă abilitățile lui de a negocia și de a așeza lucrurile pe axa unei perspective mai largi de timp, Ion Sturza a creat valoare adăugată în locuri bătătorite și îngrădite de venirea abruptă a recesiunii economice din 2008. Proprietarul Fribourg Capital a reconvertit în ultimii ani cei 18.000 de metri pătrați de foste spații industriale din vecinătatea Gării din Cluj-Napoca, într-un complex modern de birouri. Așa a luat naștere Liberty Technology Park Cluj, locul care a devenit ulterior inima digitală a Transilvaniei, un parc de tip campus, în care își au sedii companii mari precum KPMG, IBM sau Siemens.

Un alt important eveniment în care Ion Sturza a fost implicat în ultimul an a fost finalizarea cu succes a procesului de vânzare a unor active ale combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, către Chimcomplex Borzeşti, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, valoarea tranzacției ridicându-se la 127 milioane de euro.

Chiar și după ce Ștefan Vuza câștigase licitația cu statul român, Ion Sturza s-a dovedit a fi un personaj cheie, întrucât a facilitat procesul de finanțare. „Oltchim a fost o mare provocare profesională pentru mine; nici eu nu credeam că în două-trei luni vom putea să organizăm de la zero finanțarea achizițiilor activelor Oltchim, într-un proces de lichidare (…). Foarte puțini sau practic nimeni nu mai credea că se mai poate face ceva”, explică președintele Fribourg Capital. Ion Sturza spune că în finalizarea întregului proces a contat foarte mult echipa care a negociat la Londra cu fondurile de investiții importante pe piețele financiare internaționale, 20 la număr (în final rămânând 7).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *