Ion Spârleanu: Un cămin de bătrâni trebuie să funcţioneze ca o mănăstire

Primarul comunei Creţeni, Ion Spârleanu, consideră că toate localităţile vâlcene ar trebui să aibă un cămin de bătrâni iar modul lor de funcţionare, în afara ajutorului dat de autorităţi să fie unul pe principiul autogospodăririi ca într-o mănăstire.
„Eu unul sunt de acord cu primarul din Bălceşti care declară că nu poate să aibă grijă decăt de rezidenţii din oraşul său. De fapt fiecare localitate trebuie să aibă un astfel de stabiliment. Un cămin de vârstnici. Pentru localnicii care la un moment dat au nevoie de acest ajutor. Și să nu-mi spună mie cineva că nu poate fi susţinut acest cămin. Fiecare rezident are o familie, are rude sau are o proprietate în ultimă instanţă. Deci resurse financiare există pentru orice rezident pentru a suplini ceea ce oferă administraţia”, spune edilul din Creţeni.
Acesta spune că rolul primăriei poate fi unul mai amplu, unul care să asigure donaţii chiar şi funciare.
„Căminele de bătrâni pot primi o bucată de pământ prin donaţii fie de la comunitate, fie de la primărie. Pe aceste loturi, printr-un spirit de autogospodărire specific mănăstirilor, se pot face grădini. Fiecare cămin astfel poate avea din propria ogradă o ceapă, un cartof, o legumă proaspătă şi, să-mi spună mie cineva că, bătrânii care locuiesc la un astfel de centru nu ar ieşi sî aibă grijă de un răzor de ceapă sau de unul de varză. Sau de o găină sau de o vacă. Ne dăm seama atunci că aceţti oameni manâncă natural. Din punctul meu de vedere un cămin de bătrâni, într-o colectivitate rurală este o instituţie extrem de importantă, ca o mănăstire şi de care toată comunitatea are grijă. Pentru că toţi vom avea nevoie de acest stabiliment la un moment dat. Pentru asta trebuie ca administraţia locală şi comunitatea trebuie să privească acest centru ca pe obiectivul nostru comun, aşa cum privim poşta, dispensarul, poliţie sau biserica. Căminul de Bătrâni devine la fel de important din punct de vedere social”, spune Spârleanu.
În acest moment un număr de 20 de localităţi vâlcene au în administrare astfel de centre sociale. Din păcate, un sfert din acestea sunt nefuncţionale.