Ion Gigi Matei nu este Ilie Fârtat sau diferenţa dintre gropar şi popă

În timp ce primarul interimar cu atribuţii de viceprimar, Ion Gigi Matei, ajuns conjunctural într-o funcţie care îl depăşeşte, primăria fiind pentru el, o adevărată pălărie de mexican, a declarat sec faptul că Faurecia nu va mai investi la Râmnicu Vâlcea, pentru că nu s-a găsit pământ. Simplu, adică, o companie multinaţională care ar fi produs peste 1000 de locuri de muncă nu a convins executivul local să se zbată pentru a o ajuta. Primăria Râmnicului s-a întors astfel la ce ştie cel mai bine, marcat de zebre, pus de lalele, toaletat bălării, numărat maidanezii, frecat menta, criogenia ca fişă a postului, recesivitate inteligenţei.

Însă, o mare bucurie, am avut azi la Horezu, când Ilie Fârtat a spus că el pune la dispoziţie 20 de hectare de pământ pentru Faurecia. Fârtat s-a declarat complet mirat de faptul că Matei nu s-a zbătut pentru a-i aduce pe investitori. Asta este diferenţa, Fârtat este primar, Matei e orice altceva, astrolog, alchimist, jupiterian, hymalaian, numai primar nu are cum să fie.

Revenind la Ilie Fârtat, apropos, în anul 2012, sub nicio formă nu l-am susţinut, pentru mine, era un uselist fanatic, spre deosebire de Niţu, pe care îl vedeam ca pe un tânăr de viitor. Dar, uneori ne mai înşelăm, văd Horezu cel puţin o dată pe lună şi spun că-mi place. Este un oraş care creşte, dinamic, elegant, să nu uităm este singurul centu urban din judeţ care mai are un centru istoric. Nu mai spun de numărul de pensiuni aflat în creşetere.

Iar Fârtat este un primar corect şi deschis. Da, omul îi aşteaptă pe cei de la Faurecia, omul ştie că orice investiţie aduce plusvaloare, bani la buget, salarii, locuri de muncă, putere de cumpărare. Mai mult orice investiţie străină atrage după sine altă investiţie. Matei din păcate nu le ştie pe astea.

Horezu este aproape şi de Craiova şi de Mioveni, în fine, sunt multe detalii aici de adăugat, singurul impediment ar fi populaţia mică a oraşului, deci o bază redusă de selecţie pentru Faurecia. Dar asta poate fi suplinită prin populaţia comunelor care se află în depresiunea Horezu.

Da, azi, preţ de câteva ore, m-am întrebat de ce râmncenii sunt blestemaţi să aibă cel mai incompetent edil din intervalul 1388-2015, iar hurezenii să aibă chiar primar. Nu mai e mult până în 2016, când eroarea administrativă din fruntea executivului vâlcean se va repara. Eu sper că vâlcenii au şi creier, nu sunt resemnaţi sau adormiţi sub un mare sarcofag de beton turnat de edion.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *