Ion Cîlea solicită IŞJ implicare în organizarea învăţământului profesional

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a solicitat miercuri Inspectoratului Şcolar să se implice în organizarea eficientă a învăţământului profesional cu scopul de a veni în întâmpinarea opţiunilor pentru meserii ale absolvenţilor de clasa a VIII-a.

‘Pentru prima dată în ultimii cinci ani, Ministerul Educaţiei prevede în programul de învăţământ profesional pentru anul şcolar 2014 – 2015 peste 28.700 de locuri, adică de aproape trei ori mai mult decât în anul precedent. Este excepţională, după părerea mea, revenirea după 2009 când şcolile de meserii au fost, practic desfiinţate, la forma acestei categorii de învăţământ, proces care strânge laolaltă ca parteneri autorităţile publice locale, inspectoratele şcolare şi agenţi economici. La nivel naţional, de exemplu, aflăm că aproximativ 500 de instituţii şcolare au perfectat astfel de parteneriate cu angajatori interesaţi de propria dezvoltare la care vor fi nevoiţi să atragă tineri pregătiţi în meseriile specifice profilului lor de activitate’, a declarat Ion Cîlea.

El a salutat faptul că firmele angajatoare au devenit ele însele tot mai preocupate de pregătirea viitorilor angajaţi încercând să spargă tentaţiile din sfera populaţiei atrase cu predilecţie de dobândirea pentru adolescenţii ajunşi la vârsta alegerii drumului în viaţă a unor ‘patalamale liceale sau universitare’.

‘Realităţile de astăzi arată că este tot mai greu de găsit forţa de muncă în anumite domenii cum este cazul meseriilor tradiţionale. E mai uşor, bunăoară, să găseşti contabili sau jurişti ieşiţi pe bandă rulantă din facultăţi decât un instalator, matriţer sau electronist. Potrivit unui studiu aplicat la nivel naţional, două din cinci firme au serioase dificultăţi în a angaja oameni cât de cât pregătiţi pentru posturile pe care le au vacante. Acelaşi studiu a scos la iveală că, în totalul meseriilor căutate, cererea de mecanici pe piaţa muncii reprezintă 35%, în industria textilă – 10 %, iar agricultura şi construcţiile sunt gata să absoarbă câte 7%’, a spus preşedintele CJ.

Ion Cîlea menţionează că după prima sesiune de înscrieri din luna mai s-a observat un interes predilect din partea absolvenţilor clasei a VIII-a pentru calificarea ca mecanici, bucătari, vânzători.

‘Curios este că opţiunile pentru pregătirea profesională în meseria de mecanic auto au depăşit cu mult numărul de locuri disponibile, 5.100 locuri la nivel naţional, în vreme ce pentru alte profesii precum cele de tâmplar, zugrav, zidar, strungar, sculer matriţer etc., solicitările au fost insignifiante. Se confirmă astfel ce spuneam mai înainte: forţă de muncă în devenire există din belşug, însă, din păcate, aceasta nu este bine dirijată spre meseriile cu tendinţe de căutare de lungă durată. În raport de aceste situaţii, aştept ca Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea să percuteze grabnic în sensul redistribuirii claselor pentru a acoperi cererea pe structuri profesionale în perspectiva următoarelor două luni cât mai durează înscrierile. De asemenea, aceleaşi aşteptări am şi din partea instituţiilor funcţionale în sfera muncii de a se implica mai profund în derularea programelor bazate pe perspectiva dezvoltării potenţialului economic la nivel local, judeţean şi regional’, a afirmat Ion Cîlea.

În judeţul Vâlcea, în anul şcolar 2014-2015 au fost organizate 12 clase pentru învăţământ profesional pe lângă liceele tehnologice.AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *