Iohannis este perdantul alegerilor, PSD s-a revitalizat, USR s-a stabilizat, PPDD s-a reinventat

La aceste alegeri au ieșit masiv la vot pe dreapta, doar anti-pesediștii. Cei care spun pe Facebook că PSD trebuie scos în afara legii, că PSD trebuie să dispară, să moară, că PSD este vinovat de tot ce se întâmplă în lume, inclusiv de propriile lor insuccese, de frustrări. Cei care militează, se agită, sunt încrâncenați, care domină Facebook cu mesaje belicoase. Cei care au ascultat semnalul de luptă al lui Iohannis, cei care au luat parul cum spunea Orban și au dat virtual cu măciuca în capul pesediștilor. Dar oare e suficient cu aceștia să câștigi alegerile?

Rezultate arată că nu. Arată că acest discurs agresiv, furios, plin de ură nu este unul majoritar. Că repetarea obsesivă ”Pe-Se-De” este de vină și când plouă și când ninge, la chiar un an și mai bine de la căderea cabinetului Dăncilă, nu mai ține. Electoratul cerebral de dreapta sau mai bine spus, electoratul non-PSD nu crede în lozinci. Nu stă să rumege pe nemestecate urlete și isterii prezindențiale.

Electoratul cu știință de carte sau care gândește, electoratul responsabil, matur, din acest culoare, vede dincolo de aceste răgete venite dinspre Cotroceni sau de la Victoria și spune ”well și mă rog care e diferența? Voi ce propuneți” Într-un an în care PNL a schimbat de a făcut lui Orban scurtă la mână secretarii de stat PSD cu cei PNL, unde a racolat la greu primari și parlamentari PSD, Unde PNL și-a pus în fruntea instituțiilor lipitorii de afișe, când gafele monumentale de la Educație sau alte ministere, girofarul lui Bode, cazul Târgu Mureș, închiderea piețelor, momente de delir, precum mimul Grindă, nu sunt cu nimic diferite de ale lui Dăncilă, Budăi sau Andrușcă.

Acest electorat are pretenții. Nu e mulțumit să vadă doar lozinci și acuzații. Așteaptă o resetare, o schimbare de paradigmă, o schimbare de construcție. Acest electorat nu a venit la urne. Au venit ultrașii și am văzut că nu sunt mulți sau mă rog nu sunt suficienți pentru guvernare. Nu se mai votează râul cel mai mic.

PNL a pierdut alegerile prin mesaj fără substanță. Societatea civilă care a măturat clica lui Dragnea a văzut singură catastrofa care se pregătea României. Acela a fost doar un referendum pentru statul de drept. Că PNL a crezut la europarlamentare că este un vot pentru el ca partid, s-a înșelat în mod fatal.

PSD și-a conservat disciplina politică, a pierdut destul în acești ani dar nu destul de mult să nu conteze. Fenomenul Dragnea a dus la decredibilizarea partidului. și probabil social-democrații vor face opoziție. Asta în cazul în care nu vor face prostia de a merge spre legionarismul AUR. PSD rămâne un partid eterogen, de mase, ceva mai suplu ca în ultimii ani dar în cărți. PSD are posibilitatea de a se reforma, făcând o opoziție. constructivă. Dacă nu revine la populismele și demagogia cu care ne-a obișnuit în ultimii ani, Deja mesajul lui Ciolacu cu ”posbila alianță cu AUR” mă pune pe gânduri că oricând drumul înapoi spre haznaua politică poate fi tentant.

USR se consolidează pe poziția a treia, reprezintă electoratul elitist, cu venituri destul de mari și cu o orientare clară europenistă. Este exact categoria din România care a reușit, foarte redusă, totuși după 30 de ani. Și care a prezentat scoruri bune în orașele și regiunile bogate ale României, câștigând două județe plus capitală. USR a funcționat bine acolo unde nivelul de trai este unul ridicat, populația destul de emancipată. Nu e niciun secret că USR câștigă detașat alegerile din Diaspora, fiind argumentația faptul că USR este un partid comunitar europenean.

La polul opus USR se află AUR, o formațiune care adună zona septică a populației României. Cu pondere clară în zonele sărace. Electoratul extremist care nu citeste presă, nu urmărește la TV decât seriale turcești și se informează din predica preotului din biserică. Populația abandonată clar de guvernările de dreapta și mai nou lepădată de PSD, o populație orfană care fost informată underground, semn că în culisele AUR există o rețea specializată în a face asta, Un fel de experți obscuri, pe model UKIP, care a punctat în zona de favele și lumea a treia a României. Județele unde AUR este bine plasat sunt zonele unde sărăcia e cronică și mesajul mesianic al lui Simion & Co a fost perfect receptat ca un vaccin al Domnului. Utopia.

Nu știm la această oră dacă PMP trece pragul pentru a asigura totuși o majoritate ceva mai consistentă viitorului guvern care se prefigurează a fi PNL-USR-UDMR. Un guvern care nu va sta pe roze, cu o susținere de sub 60% în parlament și cu o opoziție drastică în parlament, formată din PSD și AUR.

În orice caz, mesajul optimist, cu privire la soarta AUR este următorul: Nu este un partid de viitor, este un partid născut de pandemie, prin ignorarea categoriei sărace a populației și de către guvern și de câtre PSD. Cu cât România se va dezvolta însă, cu atât aceste partide vor rămâne sechestrate într-o zonă sumară de 10 procente. Asta dacă nu vom avea, Doamne Ferește, vreo criză economică de proporții. Părearea mea este însă, că în următorii 4 ani, PSD își va recupera din nou acest partid.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *