Investițiile străine urcă salariile la peste 5.000 de lei, În Vâlcea, lipsa investițiilor străine mențin salariile pe locul 4 din coadă

Este un adevăr economic deja, că acolo unde avem investiții directe străine avem și o altă salarizare, acolo unde se realizează produse cu valoare de piață mare, altele sunt beneficiile angajaților.

Deja România este divizată în poli economici. Avem așa numitele județe corporatiste, unde marile concerne, centrele univeristare au construit o adevărată rețea de hub-uri economice, unde puterea de cumpărare, nivelul de trai este unul ridicat. Avem o Românie mediană, din punct de vedere al salarizării, care încă exploatează vechile industrii (minerit, petrol, etc  în paralele cu noile industrii) și România săracă, o Românie unde nivelul de trai a rămas unul scăzut, unde investițiile străine se numără pe degetele de la o mână iar salariile sunt printre cele mai mici din țară.

Din păcate, la nivel salarial, Vâlcea se află în această categorie. Nu de ieri de azi, dimpotrivă de cel puțin 10 ani, județul nostru nu părăsește zona celor mai sărace 10 județe ale României, asta fiind cauzată cum am spus, de lipsa de atractivitate pentru marii investitori străini la noi în județ. O industrie în mare parte bazată pe produse care nu au valoare mare de piață. Chiar dacă sunt câteva fabrici importante. Lipsa cu desărvârșire a sectorului IT și a unei industrii conexe acestui sector se vede în salarizare.

Astfel, cel mai mare salariu mediu net îl obține, potrivit datelor Institutului de Statistică, pentru luna noiembrie, un bucureștean. Acesta trece pentru a treia oară în 2023, de pragul de 6.000 de lei (6.016 lei)

Acesta este urmat de 5 mari județe corporatiste – Cluj 5.807 lei, Timiș 5.678 lei, Sibiu 5.035 lei.  Urmează imediat sub pragul de 5.000 lei, Ilfov 4.880 lei și Iași 4.703 lei. În top zece regăsim Brașov 4.590 lei, Prahova 4.411 lei, Mureș 4.362 lei și Bacău cu 4.261 lei.

Peste pragul de 4.000 de lei au mai trecut alte 8 județe, dintre care trei din Oltenia. Vorbim de Olt cu 4.194 lei, Dolj 4.185 lei și Gorj cu 4.143 lei.

Vâlcea, deși în creștere față de luna anterioară, rămâne tot pe poziția a 4-a din coadă, cu 3.615 lei.  Este drept, vorbim de cea mai mare valoare salarială medie netă din ultimii ani dar mult în urma vectorilor din plutonul fruntaș, diferența dintre Sibiu, de exemplu, se apropie de 2.000 de lei.

Cauzele? Categoric, cei peste 20 de ani de blocaj economic, de cupolă a corupției generalizate care au interzis efectiv spragerea unor monopoluri economice, o pânză formată din politic-administrație-etatism și o mână de antreprenori locali, care a ermetizat acest județ. Consecințele se văd și azi, chiar dacă timid, în județ apar câțiva mari antreprenori de top în industriile lor, piața muncii este jos încă, acolo unde a fost lăsată, când Vâlcea a trecut razant pe lângă un faliment economic total.

Ce e de făcut? O resetare completă a modului de a face administrație, economie și o viziune pe termen lung, în infrastructura mare, interconectivitate, deschiderea zonelor și puternic marketing de județ. Dacă este ceva pozitiv, față de restul județelor din Oltenia, este acela că salariatul vâlcean ca și cel din Olt este pe un trend constant de creștere, nu avem simcopele și fluctuațiile destul de mari din Gorj sau Mehedinți, dependente în mare msăură de industriile vechi care nu au viitor.

Față de noiembrie 2022, un vâlcean câștigă cu 500 de lei mai mult, o creștere cu 18% în termeni procentuali.

Și la nivel de salariați, nu am reușit să atingem pragul de 86.000, dimpotrivă în noiembrie Vâlcea a înregistrat o scădere a angajaților de la 85.995 la 85.961.

Revenind, la nivel național, sub Vâlcea, mai regăsim salariații din Hunedoara cu 3.588 lei, Vrancea cu 3.504 lei și Telorman cu 3.426 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *