Investiții străine, agro-turism, ecologie sunt criteriile de dezvoltare ale localității Păușești Măglași

Situată în imediata apropiere a municipiului Râmnicu Vâlcea, comuna Păuşeşti Măglaşi a avut un destin complet diferit de cel al majorității localităților rurale, în ultimii douăzeci și cinci de ani. Măglaşii a atras fie construirea de locuințe unifamiliale, de vile cum le spun românii, caselor generoase, fie de construcții comerciale sau pentru producție. Primele nu ar fi fost posibile în orașele în care prețul terenurilor și jocul dezvoltatorilor face inaccesibile pentru cei mai mulți proprietățile dorite.

Cele din a doua categorie au fost mai mult sau mai puțin alungate din orașe de interese economice,  fiindu-le mai ușor să se instaleze în apropierea lor. Așa a început, continuat și în anumite cazuri s-a saturat, creșterea localităților suburbane.

“Totuși, o astfel de oportunitate, pe care o localitate rurală o poate avea, merită să fie jucată sustenabil și nu speculativ, oportunist. Pe termen scurt există multe beneficii, au apărut activități comerciale și locuri de muncă pentru o parte dintre locuitorii locali. Vorbim de investitii străine mari. Dar există multe riscuri pe care noi le vom evita aici la Măglaşi. Noi nu vom deveni comună dormitor şi nicio periferie a Râmnicului. Noi optăm pentru o formă urbană consistentă,  amenajarea infrastructurii și menţinerea identității localității. Periferia înseamnă țesut urban incomplet, de cele mai multe ori monofuncțional și aproape întotdeauna, aceasta fiind cea mai gravă consecință a dezvoltării haotice a unei localităţi suburbane”, spune primarul Alexandru Dediu.

Administraţia doreşte ca orice investiţie nouă imobiliară să păstreze un regim de înălţime care să nu fie “obositor” şi în dezacord” cu restul clădirilor. Spaţiul verde să păstreze proporţia şi cu precădere Măglaşiul să fie o opţiune pentru agro-turism şi nu pentru “dormitor”, pentru realxare, vacanţe, week-end.

De altfel, în Păușești Măglași, Alexandru Dediu spune că are în vedere clar respectarea cu strictețe a normelor ecologice, pentru că opțiunea principală este de destinație agro-turistică, edilul spune că refuză clare ideea de oraș dormitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *