Investiţie uriaşă în Roeşti: 32 de milioane de euro, investiţi în dezvoltarea economică a Vâlcii de Mijloc

Astăzi, 22 noiembrie a.c., la Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu domnul ministru Marius Nica, am semnat contractul de finanţare pentru realizarea „Centrului de management intergrat al deşeurilor de la Roeşti”, din cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vâlcea.

De ce este vorba despre centru şi nu despre groapă de gunoi? Pentru că la Roeşti nu va fi o groapă de gunoi, aici vorbim despre o staţie de sortare a deşeurilor, o staţie de tratare mecano-biologică, prin care acestea vor deveni compost, şi despre un depozit ecologic pentru deşeuri. Aceste trei componente dau denumirea şi funcţionarea sub forma unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor.

În comuna Roeşti nu va fi o groapă de gunoi, prin acest proiect realizându-se, de fapt, o investiţie ecologică destinată gestionării deşeurilor la nivelul judeţului Vâlcea.

Vreau să le mulţumesc tuturor celor care de-a lungul timpului s-au implicat în acest proiect. – Constantin Rădulescu, Preşedinte Consiliul Judeţean Vâlcea.

Totodată,  Constantin Rădulescu, spune că situaţia economică din zona de mijloc a judeţului va fi resuscitată, odată cu realizarea unuia din cele mai mari obiective economice, staţia complexă de tratare şi prelucrare a deşeurilor, un pol industrial care va angrena forţă de muncă dar va genera şi o industrie orizontală pentru comunele Roeşti, Stăneşti, Lăpuşata, Lădeşti, Roşiile.
„Vorbim de o zonă relativ îndepărtată de centrele urbane şi de aceea forţa de muncă dar şi investiţiile în aceste localităţi nu reuşesc până în prezent să asigure un echilibru economic al acestei zone de Vâlcea. Era clar că se impunea realizarea unui obiectiv major care să genereze o industrie pe orizontală şi să polarizeze acest complex de aşezări.  Nu exagerez dacă afirm că această investiţie este una majoră pentru tot judeţul Vâlcea. Vorbim de un complex de deşeuri după norme europene care include mai multe activităţi, sortare, tratare, etc. La acest moment județul Vâlcea beneficiază de existența mai multor facilități din domeniul gestionării deșeurilor – depozitul ecologic de la Fețeni, stația de compost extinsă de la Râureni, stațiile de sortare Brezoi și Râureni, stația de pretratare Drăgășani, stațiile de depozitare temporară de la Brezoi, Bălcești, Ionești, Galicea și Fârtățești, recipienți și containere pentru colectare selectivă, mijloace de transport al deșeurilor – realizate și achiziționate prin programe de pre-aderare (ISPA și PHARE) și post-aderare (POS Mediu și POIM)”, spune preşedintel CJ Vâlcea.
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Roești (depozit ecologic, stație de sortare și stație de tratare mecano-biologică) va veni ca un plus pentru acest sistem de management al deșeurilor, asigurând o îmbunătățire substanțială a serviciilor de salubrizare de pe raza județului Vâlcea.
„Primăria comunei Roeşti reabilitează prin Ordonanța de Guvern nr.28/2013 drumul de acces către depozit și întreg centrul de la Roești. Şi la Pesceana se lucrează la un drum de legătura spre Roeşti. Astfel, sistemul integrat la nivelul județului Vâlcea are prevăzut ca eliminare prin depozitare a deșeurilor menajere două depozite: cel de la Fețeni, realizat printr-un proiect ISPA și cel de la Roești”, a adăugat Rădulescu.
Realizarea depozitului de la Roești a întârziat din motive obiective (alunecări de teren care presupun realizarea unor noi studii geotehnice la adâncimi mai mari pentru identificarea soluțiilor optime pentru construirea depozitului în cele mai bune condiții tehnice și de siguranță). Trebuie înțeles că legislația europeană și națională nu mai permit depozitarea deșeurilor neselectate, ci doar în anumite condiții, stipulate prin autorizațiile de funcționare a depozitelor conforme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *