Inundaţii în Favela Râmnicului de Vâlcea – Strada Ciocăneşti
Ciocăneşti – stradă în Râmnicu Vâlcea, arată ca o uliţă de ţară, pe o parte sunt case frumoase, normale, pe partea cealaltă sunt vile mari din beton.
Casele oamenilor normali sunt inundate la fiecare ploaie, casele bogaţilor de peste drum, nu. De ce? Simplu, cei care au făcut casele ălea mari şi-au supraînălţat pământul. Ba, mai mult, spun vecinii, „au ridicat casele pe canalul colector” şi au prins, ca într-o menghină, un baraj natural, casele românilor simpli.
Azi, casele oamenilor obişnuiţi erau inundate, curţile la fel, de la fiecare gospodărie ieşea câte un furtun. Oamenii purtau cizme de cauciuc. ISU nu era. Toţi ridică din umeri. Nu au ce să facă. Decât să-şi construiască lacustre.
„Primarul a venit în pantofi, a văzut cum arată curtea şi apoi a plecat, spunând că nu are ce să facă”, spune un vecin, singurul care s-a dus după presă, a chemat televiziuni, a strigat, a venit cu memorii.
El nu face parte din categoria celor de peste drum. El stă printre românii simpli, cei 20. Cei inundaţi, cei care umblă cu furtun şi încearcă să scoată apa în drum, ca nu cumva vecinii din faţă, care stau la geam şi privesc cu ironie şi amuzament, să-i acţioneze în judecată pentru apa aruncată pe proprietate. Pentru că s-a întâmplat şi asta.
Un român simplu a făcut o rigolă de scurgere prin curtea părăsită a unui român bogat, ca să-şi scoată apa din curte. Evident că a fost ameninţat cu datul în judecată.
Cam asta este povestea reală Om bogat/Om sărac din cartierul Râureni, strada Ciocăneşti, o zonă fără rigole, fără canale colectoare, o adevărată favelă a Râmnicului.
20 de gospodării din cartierul Râureni din Râmnicu Vâlcea au fost inundate vineri noaptea, apa de pe versanți inundând grădinile, curțile, casele și beciurile oamenilor de pe strada Ciocănești. Locuitorii spun că situația se repetă la fiecare cădere abundentă de precipitații.
Toate canalele colectoare din amonte de case sunt fie colmatate, fie au dispărut, astfel încât apa nu se poate scurge decât prin gospodăriile oamenilor. Reprezentanții ISU spun că nu au unde să deverseze apa, în zonă fiind numai proprietăți private.
Locuitorii au improvizat o rigolă colectoare în dreptul curților, prin care au dirijat apa spre drumul principal.
Primarul a afirmat că reprezentanții ANIF trebuie să reevalueze situația din teren și să refacă zona canalelor colectoare.
„Cunoaștem problema, aici s-au dat autorizații poate fără respectarea normelor, au fost distruse canalele colectoare, multe s-au colmatat, trebuie refăcută toată suprafața din punct de vedere al îmbunătățirilor funciare. Ne simțim neputincioși în fața oamenilor. Vom căuta soluții pentru a improviza soluții de moment, ca să le scoatem oamenilor
apa din curți și case”, a precizat, pentru AGERPRES, primarul interimar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Ion Gigi Matei.