Între Râmnicu Vâlcea și Ocnele Mari se află un frumos cătun și o biserică, ascunse de pădure

După ce treci de centrul orașului Ocnele Mari și te îndrepți spre Ocnița, la jumătatea distanței alegi să faci stânga, acolo unde indicatoarele arată drumul spre Buridava, Fagul Miului și Evantai (Râpa Corbilor).

E vorba de strada Cosota, stradă care continuă șerpuind printre casele mici, bătrânești din această parte de oraș, urcând spre pădure. Lași în urmă și Buridava și Evantaiul.

De fapt, Ocnele Mari este un oraș care se întinde precum o octopus răsturnat, cu centrul în zona Ocnelor și cu toate ramificațiile spre Lunca, Buda, Titireciu, Slătioare, Făcăi etc. Ca o cuvă, o vază, care își urcă ramurile, satele sus, pe toate culmile de mejdină cu Râmnicu, Vlădești, Bunești, Mihăești.

Cum terminăm drumul asfaltat spre Cosota, unde ai zice că deja s-a terminat una din marginile orașului, greșit. O cărăre prin pădure te urcă aproape 2-3 kilometri pe acele dealuri de deasupra Căzăneștiului. Da, ați auzit bine. Dealurile de sus, care se văd din DN 67, din zona Căzănești sunt pline de viață. De sate, cătune și biserici. Chiar pe muchia pădurii care desparte Râmnicu Vâlcea (Căzănești) de Ocnele Mari se află frumosul cătun Făcăi. Cu o biserică veche, cu 5-6 case, care privesc de sus, toată platforma industrială a Râureniului.

Cine ar fi crezut, că aici, pe culmile dintre două orașe se află un sat splendid. Există și un drum de jos, de la Căzănești care urcă, dar este de ATV. Nu se poate urca cu vreo mașină.  Dar poate că ambele primării vor găsi o soluție pentru a realiza o nouă rută de legătură.

”Este un oraș foarte ramificat, cu multe drumuri. Noi am reușit prin ultimul program accesat încă 8 km de asfalt. Chiar acum, asfaltăm în acestă perioadă. Morilor, Pinilor, Salcâmilor, Căpșunilor, Sorăt, Merilor etc. Ne-am mai trebui fix 8 km de drumuri pentru a asfalta inclusiv acest drum spre Făcăi. Da, sunt zone pe  care le putem trezi la viață. Mai ales că nu sunt departe. Sunt la 4 km de centru, 6 km de Râmnicu Vâlcea. Cătune care oricând pot primi o destinație rezidențială. Noi vom depune și vom căuta surse de finanțare pentru a termina aceste drumuri de modernizat, pentru că zona Făcăi este una dragă mie. Aici vin de Paște la Înviere. E superb locul și plin de spiritualitate”, spune Remus Sasu, primarul din Ocne.

În perioada următoare se deschide și tabăra anuală de arheologie din zonă. Iar în primul wwek-end din august este și Festivalul Buridava iar la jumătatea lunii, Jazz Fest în Salina Ocnele Mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *