Între circarul Pleşoianu şi tanti Vasilica, Iohannis o să bea Cola şi o să se îndoape cu popcorn în campania electorală

PSD are o problemă gravă. Este pentru prima dată în 30 de ani, când principalul partid de stânga nu ar intra în Turul II al alegerilor prezidenţiale. Nu numai că de 15 ani le pierde, de această dată, iese cu totul din decor. Mai ales dacă rămân pe piaţă, cele două personaje – peremistul Pleşoianu şi gospodina Vasilică Viorica.

PSD a ajuns aici pentru că de cel puţin 3 ani a practicat o politică periculoasă de promovare a multor nonvalori în linia centrală a partidului, a mizat pe acelaşi electorat biologic pe cale de dispariţie. Nu mai reitermăm derapajul absolut fenomenal de la democraţie din Era Dragnea.

Ce e de făcut? Discursul epigonului lui Vadim, pe nume Pleşoianu care atrage haznaua neadaptaţilor şi nostalgicilor, a celor frustraţi şi care nu au părăsit comuna natală nici până la oraş, cu un procent de 10%? Sau inerţia activului de partid care ar merge pe tanti Vasilica, că e de-a casei, oferind tot un procent de 10-15%. Scoruri ruşinoase pentru un partid care a dominat scena politică 20 de ani, din cei 30 scurşi din 89.

Resetare şi identificarea unui electorat. Dar pentru asta, trebuie să ieşi la înaintare cu nume noi şi, de ce nu, cu o siglă nouă. Cu un curent nou. Ori rămân pe stânga politică şi atunci schimbarea trebuie să fie radicală, ori spre un conservatorism similar dreptei europene.

PSD nu are la această oră identitate. Nu are cui să se adreseze. Vârstnicii dispar c-asta e regula firii. Este un partid birocratic, fără fundal electoral. Pleşoainu extrage ceauşismul din el, ca un magnet. Ce rămâne însă şi încotro? Ce rămâne nu are cum să capitalizeze Viorica Dăncilă. Nu are charismă, nu are forţă, nu are etichetă. Nu are alură. Şi atunci? Restructrare din temelii şi o schimbare de mesaj. Mesaj care să vină spre categoria mediană a populaţiei(salariatul între 1500 şi 3000 de lei net plus micii intreprinzători) Cu un tip de comunicatori degajaţi şi implicaţi. Dacă o va face, va renaşte, dacă nu ,va muri.

Nici PNL nu stă bine. El este câştigătorul Epocii Dragnea. Singurul partid românesc care are o identitate la această oră este USR. E replica discursului bruxellez. Un partid europenist până la absolut.

Restul? PNL este doar un discurs anti-PSD. Dar are o şansă la alegerile care urmează. Au preşedintele în funcţie, care va câştiga din primul tur alegerile… Din inerţie. Aşa cum a câştigat şi Dăncilă, în partid, funcţia.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *