Într-un clasament al comunelor frumoase din România, Mălaia ar fi în primele zece

Pentru că asemenea Chei cum are Latorița aici, nu regăsești în nicio altă parte. Cheile Latoriței sunt cele mai frumoase din zonă și poate printre cele mai frumoase din România. Este râul care își plimbă păstrăvii pe stâncă, îi urcă, îi coboară, oferind vizitatorilor un imens acvariu natural în munte.

Este comuna celor 4 lacuri imense, ultima haltă în care se mai vede Lotru, pentru că, doar la Mălaia mai apare râul Lotru la suprafață, după ce este furat la Voineasa. La Mălaia Lotru iese și apoi dispare de tot.

Patru lacuri, două ale Lotrului și două ale Latoriței, ducând această bijuterie de comună până dincolo de nori, sus, pe Transalpina. Oferind României o localitate care țintuiește, fixeaxă Valea Lotrului, pe din două. Mălaia șade la mijlocul acestei frumoase zone, aducând spre Lotru munți, cascade, pâraie, trovanți, păsări, răcoare și rouă de sus, de la 2000 de metri.

Așa a câștigat comuna cu case mari, de-a lungul drumului principal, cu zeci de pesiuni, cu flori, brăduți, dinozauri mai nou, frasini și pini, așa și-a câștugat dreptul de a sta frumos ca un pivot turistic în Valea Lotrului.

De aceea s-au îndrăgostit de Mălaia și spaniolii. Da, cei din Barcelona pentru că aici a avut un loc un splendid schimb de experiență între muntenii noștri și Catalonia spaniolă.

Este vorba de  Școala Muzicală de Vară pentru copiii din Malaia cu sprijinul Primăriei Comunei Malaia. Astfel la finalul lunii august au fost susținute ateliere interactive pentru copiii din Malaia VL, cu instrumente specifice celor două culturi (fluiere catalane și oltenești, tarota, chitară, cobză, percuții), sintetizatoare modulare, sesiune de field recordings, audiții și recitaluri.

Cu ocazia Zilelor Comunei Malaia, au urcat pe scenă formațiile Duo Kitharsis (chitară clasică) și Imago Mundi Trio (o formulă restrânsă a ansambului Imago Mundi, alcătuită din membrii fondatori ai acestuia). 
A fost o superbă seară spaniolă, aici, la Vâlcea, în creierii munților într-una din cele mai frumoase comune din România.
Mai trebuie mentionat că „Univers Sonor” este un proiect cultural organizat de Asociația Culturală ISVOR, în parteneriat cu Asociația Culturală Idea, Centrul Cultural Can Clos, cu sprijinul Consiliului Local La Cellera de Ter (Spania), cofinanțat de Primăria Malaia VL. Parteneri: Școala Gimnazială Malaia, Biserica Sf. Cuvioasă Paraschiva – Parohia Malaia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *