Într-o şcoala comasată din Stoeneşti funcţionează singura fermă de viermi de mătase din România
În comuna vâlceană Stoeneşti, una din şcolile închise în urmă cu mai bine de 5 ani, a devenit o adevărată atracţie pentru cei care doresc să vadă cum se cresc viermii de mătase.
„Cu toţii ne amintim anii 70-80 când la şcoală ne puneau profesorii să adunăm frunze de dud pentru a creşte viermi de mătase. Era o treabă interesantă şi frumoasă. Copiii de azi nu au nicio idee cum se produce mătasea naturală. Familia deja cunoscută pentru unicul atelier din ţară care produce costume populare tradiţional, din mătase naturală a închiriat localul şcolii din Budurăşti, şcoală care s-ar fi degradat, şi aici produce mătase naturală, crescând viermi de mătase”, spune primarul Gheorghe Dumbravă
Ferma de viermi de mătase este o afacere care necesită multă pricepere și cunoștințe de specialitate, însă odată îndeplinite aceste criterii, suma investită se recuperează înzecit la fiecare ciclu de producție, adică la 30-40 de zile.
Creșterea viermilor de mătase era odată o activitate frecventă în România, unde funcționau numeroase centre de prelucrare și producerea țesăturilor fine.
În județul nostru familia Niculescu din Stoenești este cunoscută ca fiind singura din România care mai reușește să aibă ceea ce am numi producție/lanț integrat. Adică are o plantaţie semnificativă de duzi şi produce anual aproape 100 de kilograme de mătase natuală.
Modelul de afacere al soților Niculescu, construit cu trudă în ultimii 15 ani, este însă greu de urmat și presupune multă muncă cu procesarea, așa că cei mai mulți crescători de viermi de mătase preferă să vândă coconii în stare crudă. De regulă sunt preluați de aceeași societate care furnizează și materialul biologic, așa cum este Sericarom SA. De aici, potrivit unor informații mai vechi, se puteau cumpăra ouăle (semințele) viermilor de mătase la un preț de 24 lei/cutie (10 grame). Întreaga producție de gogoși de mătase se prelua de către aceeași companie.
Spre deosebire de alţi crescători care vând imediat coconii părăsiţi de fluturi, în vâlcea, familia Niculescu continuă procesul de toarcere şi filare a firului de mătase, după care sunt trase în urzeală pe cele zece războaie de ţesut manual. E multă muncă până la obţinerea mătăsii.
„Întâi creştem viermii de mătase, trebuie să îi tratăm şi să îi îngrijim ca să iasă gogoşile. Se fierb, apoi din ele se trage firul pentru a se face maramele. Mai apoi, se trage separat firul, se filează şi, după ce ies fluturii din gogoşi, se scarmănă şi se face ceva mai gros, cum ar fi stofa. De exemplu, pentru o cămaşă scărmănăm vreo 200-300 de grame şi durează cam două-trei zile pentru a o realiza”, a spune Cristina Niculescu.
Maramele, ştergarele, şalurile, rochiile și iile pot fi admirate la mai toate târgurile şi manifestările meşterilor populari din întreaga ţară. Prețurile variază între 40 și 650 de lei în funcție de produs. La astfel de manifestări familia Niculescu poate fi recunoscută după gogoşile de mătase pe care le poartă oriunde. Au și un site www.altita.ro unde doritori pot intra și își pot comanda sau personaliza superbele creații.
Doresc sa cumpar cățiva viermi de matase sau ouă ! Cum putem lua legatura ! Tel .meu este 0723454347.
Cum pot achiziona ci
tiva viermi sau oua..? Pret.??