Insula Lahovary de pe Olt, povestea insulei care a dispărut în anii ’70
Puţină lume îşi mai aminteşte despre o insulă misterioasă care se afla în zona Ostroveni, o insulă mare pe Olt, care avea şi un nume – insula Lahovareştilor. Insula începea exact unde se află acum grădina Zoologică, avea nu mai puţin de 15 hectare şi era toată cultivată cu legume.
De altfel, tot actualul cartier Ostroveni era, de fapt, baza legumicolă a Râmnicului, o localitate unde erau foarte mulţi bulgari, care cultivau aici, în lunca Oltului, pe suprafeţe întinse, legume, aprovizionând, astfel, Piaţa Mare a oraşului.
Insula a fost aici până în anii ’70. O insulă mărginită de anini, plină de beţe tip ponton, unde se ancorau bărcile zarzavagiilor, unde se cuibăreau egretele, raţele şi lişiţele.
Au fost şi ani în care insula a fost inundată, dar, cu toate acestea, ea a rămas acolo.
Insula a fost, până la finele secolului al XIX-lea, proprietatea familiei Lahovary. „În 13 martie 1910, urmașii pe linie bărbătească ai lui George I. Lahovary vând „în devălmășie”, unui număr de nouăsprezece agricultori din Ostroveni, un teren în suprafața de 37.5 ha, vecin cu râul Olt, inclusiv insula din mijlocul Oltului, de aproximativ 15 ha, plasată între Ostroveni și Goranu”, spune istoricul Florin Epure.
Începe epoca bulgarilor, care ţine până în anii ’60, odată cu sistematizarea oraşului şi cu pierderea proprietăţilor din zonă. Insula se sălbăticeşte an de an şi devine pădure, resturi din această pădure se văd şi azi, la capătul Bulevardului Dem Rădulescu. Ea este căutată de pescari.
Apoi, în anii ’70, încep lucrările hidrotehnice, care distrug complet insula Lahovary. Oltul este deviat spre Budeşti, rămâne pe loc doar un braţ mort, actualul Lac Ostroveni.
Iar insula iese dintre ape şi devine actualul uscat care se întinde de la Zoo până la capătul Bulevardului Dem Rădulescu.
Chiar dacă geografia zonei este cu totul schimbată în prezent, acest fapt divers nu trebuie uitat, căci zona unde deja au apărut primele pensiuni şi un bulevard a fost cândva insula Lahovary, mai mare decât insula Ostrov, poate cea mai mare de pe râurile interioare din România.
AP