Insula de piatră, Arca din Vârful Munţilor Vâlcii se află în Ţara Loviştei

Da, nu este o glumă, este proiectul sau, am putea spune, visul unui primar. Un primar din Loviştea, care se ambiţionează, de ani de zile, să pună Vâlcea pe hartă, să figureze istoria în baza ei sacră.

La Perişanii Vâlcii, punctul unde muntele zgârie cerul, adăpostul unde iarna se retrage atunci când jos e arşiţa verii, locul unde, în iunie, iasomia încă trimite arome prin Valea Băiaşului, acolo, istoria şi timpul românesc au cunoscut piatra de hotar, fundamentul nostru.

Aici începe Vâlcea şi tot aici urcă spre cer prin strâmtorile munţilor Făgăraşului de capăt.

insula1Dacă vrei să vezi Perişaniul, te îmbraci în haine nobiliare, îţi pui însemnele de cavaler, te duci la marele rege Basarab şi respecţi valoarea acestor tărâmuri sfinte.

Dar, mai presus de toate, la Perişani avem o insulă, o arcă în adevăratul sens, cu provă, cu pupă,  cu tribord şi babord, o insulă aflată la cea mai înaltă cotă locuibilă, la marginea Loviştei, în locul de unde Vâlcea curge lin spre Călimăneşti şi spre Argeş.

În tumultul apelor pline cu aur ale râului Băiaşu, la Perişani, din stâncă de munte, din lemn încovoiat, s-a ridicat o arcă, un parc unic prin design, loc de promenadă, de recreere, de istorie, de turism.

Căci insula din Perişani va fi nucleul de stare al localităţii situate la cea mai mare altitudine din Vâlcea. O insulă tip corabie, care are la pupa centrul de informare turistică, iar la prova un muzeu. Un Muzeu al Pietrelor Malteze.

Căci toate stâncile pe care cruciaţii au pus semnul lor în primul mileniu au fost strânse de Primăria Perişani şi urmează a fi aranjate într-un frumos muzeu în aer liber, la prova acestei corăbii de piatră.

Un cochet parc, cu băncuţe, cu o fântână arteziană, cu ornamente tipice Loviştei, va înfrumuseţa această insulă care insula2deja se află la 70% stadiu de execuţie, urmând ca, în septembrie, să fie lansată „la apă”.

Şi să nu uităm să menţionăm că, în apropierea acestei insule, a avut loc Bătălia de la Posada, locul unde Basarab I l-a întors definitiv din drumul său, din pretenţiile sale teritoriale, pe Carol Robert de Anjou.

„La Perişani s-a scris istoria. Pe aici au trecut romanii, au trecut maghiarii, slavii, cumanii, cruciaţii apuseni, nemţii în cele două conflagraţii, singurii care au rămas au fost românii. La limita unde cerul întâlneşte judeţul, noi invităm pe toţi turiştii şi iubitorii de frumos şi de Vâlcea să facă un popas. Vor reveni apoi cu siguranţă”, spune Ion Sandu, edilul din Perişani.

Pentru că, nu-i aşa, doar la Vâlcea puteam să avem o arcă în vârf de munte. Arca salvării sufletului românesc. Şi această arcă este la Perişani, un frumos loc, o destinaţie de vacanţă, o locaţie unică prin compozit, la poalele nordice ale insula3Coziei dacice.

Când cobori dinspre Perişani, sceptrul regal şi sufletul nobil se însufleţesc din nou, eşti renăscut, ai coborât de pe Arca Sfântă a Ţării Româneşti.

 Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link www.ramnicuvalceaweek.ro către pagina acestui articol.

 Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *