Iniţiativă liberală la Consiliul Judeţean Vâlcea; Se mizează pe o companie energetică, independentă de CJ

Ceea ce am discutat în ultimii ani, în această revistă cu privire la CET Govora şi la marea anomalie, ca acest agent economic este subordonat unui parlament regional, ar putea găsi o rezolvare. Dar să nu fie prea târziu. Deşi noi am insistat la toate conducerile CJ să se elibereze de un agent economic din subordine şi să-l lase liber pe piaţă.

Pentru că dezastrul a început demult, chiar dacă lucrurile erau parfumate în roz…

În anul 2003, se face prima mare prostie economică în cazul CET Govora. Compania este scoasă din Termoelectrica şi oferită Consiliului Judeţean Vâlcea. Adică un agent economic care produce curent electric în Sistemul Naţional este scoasă dintr-o companie naţională şi trecută în subordinea unui parlament regional. Drace, asta este invenţie pur românească.

De atunci CET Govora a intrat într-o zonă extrem de obscură. Mai mult în 2011, i se propune lui Ion Cîlea, un proiect extrem de interesant cu privire la cogenerare şi surse alternative, altele decât cărbuni, pentru CET Govora.

Dezavantajul subordonării Consiliului Judeţean. Cîlea spune pas, aducând ca argument inerenta problemă socială a mineritului din zona Berbeşti – Alunu. Proiectul cade aşadar şi rămânem cu cărbunii…

A doua greşeală, fatală de această dată, este preluarea celor două cariere miniere în curtea CET-ului. De parcă CET Govora ar avea bani pentru retehnologizarea unor mine primitive cu utilaje din Epoca de Piatră a Erei Industriale.

Aflată în subordinea CJ, a unui preşedinte politic, era firesc ca această societate să fie folosită pentru a menţine o platformă indsutrială destul de învechită, o pace socială, pentru a acoperi şi a perpetua nişte „balcanice apecte”, similare cu corupţia, pentru a angaja clientela politică de peste tot…trafic de influenţă (cazul Şova, Bălan etc)

Cancerul s-a instalat destul de mult şi acum se caută soluţii.

Consiliul Judeţean Vâlcea, actual, se pare că a înţeles ce prostie a fost făcută acum aproape 20 de ani, când a primit o bombă cu ceas în braţe, chiar dacă atunci părea un cadou nesperat.

Iată ce spune preşedintele Constantin Rădulescu, cu privire la înfiinţarea unei companii independente:

Vineri 6 septembrie 2019 dupa o serie de discutii împreuna cu Chimcomplex, noul proprietar al Oltchim si administratorul judiciar de la CET Govora am ajuns la un acord de principiu privind infiintarea unei COMPANII DE PROIECT care sa finanteze si sa dezvolte o noua capacitate de productie, respectiv de generare a aburului industrial si energie electrica pentru companiile de pe platforma industriala CHIMICA si pentru asigurarea termoficarii Municipiului Ramnicu Valcea si care sa creeze premisele unei dezvoltari ulterioare a unui parc industrial la care sa invitam si alti agenti economici, astfel incat sa inchidem lantul tehnologic, sa asiguram o sinergie si o complementaritate maxima plecand de la resursa umana extrem de bine calificata de pe platforma si la potentialul economic industrial de dezvoltare.

Ii incredintam inca o data pe locuitorii Municipiului Ramnicu Valcea ca nu trebuie sa isi faca griji sau probleme legate de asigurarea agentului termic pentru perioada de iarna.

Noul proiect vizeaza construirea unei centrale de 100-200 megawatti pe gaz in cogenerare de inalta eficienta cu salvarea locurilor de munca atat de la CET Govora cat si de la Oltchim.

Desigur, in masura in care si actionarul polonez de la Uzinele Sodice Govora va dori ne manifestam disponibilitatea de a-i invita la acest proiect.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *