Iniţiativa deputatului Dumitru Lovin prelungeşte cu minim 20 de ani activitatea platformei chimice Râureni

O lege care va reglementa activitatea economică, în special a industriei extractive, la nivel naţional, porneşte de la Vâlcea şi îl are autor pe Dumitru Lovin, deputat ALDE, unul dintre cei mai patrioţi lideri politici, pentru cei care-l cunosc.

Lovin este un parlamentar care nu epatează, care după cum declară, preferă “mai întâi să facă ceva şi apoi să se pronunţe”, este însă un parlamentar care a reuşit acolo unde în ultimii ani mulţi şi-au prins urechile. Plecând de la cazul calcarului de la Costeşti, zăcământ inclus printr-o eroare în Parcul Naţional Buila Vânturariţa, caz care putea să bage în istorie funcţionarea platformei chimice Râureni, Lovin a iniţiat cel mai important proiect legislativ cu implicaţii uriaşe la nivel naţional, într-o ţară care mai mult sau mai puţin exagerat a intrat în febra eco-fanatismului, cu riscul de a distruge bruma de industrie care ne-a mai rămas.

“Nu a fost uşor iar lucrurile încă nu s-a finalizat. Este foarte greu să explici utilitatea unei industrii şi mai ales a unei industrii româneşti, într-o avalanşă de apărători ai mediului. Dar şi eu cred că ecologia şi industria nu sunt adversare, ele se completează, dacă ştim să fim ponderaţi atât într-un caz cât şi în alltul. Mă bucură votul din Senat, adică suntem la jumătatea drumului dar eu cred şi sper că va fi un succes. A fi patriot înseamnă să respecţi şi natura evident şi România este o ţară frumoasă nimeni nu contestă asta, dar a fi patriot înseamnă să aperi şi să sprijini şi industria, locurile de muncă şi dezvoltarea economică şi bunăstarea unei naţii”, spune deputatul Dumitru Lovin, iniţiatorul legii care reglementează limitele între exploatările industriale şi parcurile şi siturile naturale.

Pe scurt, în judeţul Vâlcea, la începutul anilor 2000, a fost creat prin Hotărâre de Guvern, Parcul Naţional Buila – Vânturariţa. Cel mai mic din România dar deosebit de frumos, un parc care se întinde în Munţii Căpâţânii şi include unele din cele mai frumoase chei, peşteri, cascade, o faună şi o vegetaţie variată. Un pesiaj spectaculos, care a dat neoficial numele munţilor, drept Stâncoşii României.

Numai că, nu ştim acum de ce, dacă a fost sau nu premeditat, dacă a fost o eroare sau nu, în fine, delimitarea graniţelor acestui parc a produs o năzdrăvănie care ar putea arunca economic judeţul în haos. Despre ce e vorba?

În vecinătatea parcului naţional, funcţionează cariera de calcar de la Costeşti, loc de unde se extrage acest zăcământ de zeci de ani. Acest zăcământ împreună cu sarea de la Ocnele Mari au fost premisele pe baza cărora în anii 70, s-a produs cea mai mare industrializare a judeţului, pe segment chimic şi petrochimic. Adică platforma Râureni. Majoritatea agenţilor economici Uzinele Sodice, Oltchim, CET Govora folosesc în procesul de producţie aceste zăcăminte.

Revenind la actul de naştere a Parcului Naţional Buila Vânturariţa, dintr-o eroare (poziţia oficială), limitele lui s-au suprapus cu o zonă din perimetrul Carierei de Calcar, bogată în zăcământ şi care ar trebui să fie exploatată după anul 2020 şi care ar asigura zeci de ani, funcţionarea platformei Râureni. Adică, până în anul 2020, se termină actualul perimetru de exploatare iar dacă eroarea nu se îndreaptă, cariera se va închide şi ulterior toată platforma se gripează, pierind direct 4000 de locuri de muncă şi indirect (industria pe orizontală) alte 6000.

Aşadar, singura soluţie era modificarea unei legi, un uriaş proces birocratic, un lobby din partea tuturor părţilor, de la agenţi economic, sindicate, autorităţi judeţene, autorităţi locale, parlamentari adică o masă rotundă la care să participe peste 10 instituţii ale statului, ong-uri, etc pentru a rapara o eroare de trasare. Adică, redarea în circuit îndustrial a 16 hectare din Parcul Naţional, acesta primind la schimb o suprafaţă similară, cel puţin.

Au durat ani, până când toate instituţiile s-au pus de acord şi au înţeles că până în 2020 nu mai e mult şi ceasul a început să ticăie…

Preşedintele CJ Vâlcea a convocat în acest an o ultimă masă rotundă cu toţi factorii decidenţi şi le-a spus că trebuie urgentată treaba, altfel scenariul este unul catastrofal.

Şi da, iniţiatorul acestei iniţiative legislative de modificare a OG 57/2007 a fost deputatul ALDE Dumitru Lovin, ajutat de mai mulţi parlamentari ALDE şi PSD.

Liviu POPESCU

One comment

  • Cecile C.

    Ce pacat ca , acest mare patriot , nu va mai trai , incit , sa-si vada initiativa parlamentara , pusa in practica. Mare pacat. Nici nepotii lui nu vor vedea acest lucru.
    Perdele de fum , nimic mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *