Ing. Săvescu Dan Gabriel: Chimia a fost, este si va fi ambasadorul Râmnicu Valcea la nivel național si international.

Chimcomplex: TOȚI SUNTEM UNUL 
Deschidem în acest an o serie de inteviuri cu aristocrații chimiei, cu cei care au crezut, s-au luptat, nu au renunțat și au repus Vâlcea pe harta internațională a Chimiei. Chimia industrială s-a născut la Vâlcea, a renăscut la Vâlcea și a devenit ambasadorul acestui frumos județ până la marginile axcestei lumi.
Primul interviu l-am luat domnului inginer Săvescu Dan Gabriel, un om care muncește zi de zi cu drag, în meseria pentru care s-a pregătit în liceu și în facultate.
Săvescu Dan Gabriel s-a născut în orașul Târgu Jiu și este absolvent al Politehnicii Timisoara, Facultatea de Chimie Industrială, promotia 1996-2001. La combinatul chimic SC OLTCHIM S.A s-a angajat imediat dupa terminarea studiilor, in iulie 2001, iar din martie 2021 s-a alăturat echipei Chimcomplex Sucursala Valcea. In prezent este Sef Sectie Propenoxid.
R. Ce ar însemna Râmnicu Vâlcea fără chimie?
Săvescu Dan Gabriel La târgurile internaționale de chimie la care am participat am vazut cu ochii mei că se stie mai mult despre OLTCHIM decat despre Râmnicu Valcea, orașul Imnului National. Chimia a fost, este si va fi ambasadorul Râmnicu Valcea la nivel național si international.
R.  În 2012, majoritatea vâlcenilor credea că industria chimică din Vâlcea a apus, că sfârșitul este aproape. Dumneavoastră mai aveați speranțe?
S.D. G.  Eu știam că singurele soluții pentru supraviețuire erau retehnologizarea instalatiilor si continuarea investițiilor. Si da, aveam sperante, altfel nu rămâneam în combinat până astăzi.
R:  Într-o epocă a IT-ului, a tabletei, când majoritatea adolescenților doresc să fie programatori, ce rol mai are chimia?
S.D. G. Chimia este în tot și totul în chimie. Chimia face ca toate lucrurile să se întâmple, inclusiv ca noi sa avem tablete.
R.  Dacă vă întreabă un tânăr din familie sau vreun apropiat dacă îi recomandați să meargă spre chimie, ce îi sugerați?
S.D.G. Eu unul am făcut acest pas spre chimie si nu regret. Ca să îți construiești o carieră trebuie să lucrezi într o societate mare, de aceea cu drag recomand CHIMCOMPLEX.
R:  Ce sunt poliolii, știm că o gamă uriașă de produse din piață conțin polioli, oferiți câteva exemple
S.D.G. Anul trecut, la Chimcomplex Sucursala Râmnicu Vâlcea s a finalizat un proiect foarte important și anume noua fabricăde polioli, care este una dintre cele mai moderne din Europa. Această fabrică va produce polioli speciali, cum ar fi poliolii din ulei de ricin, poliolii vegetali sau poliolii ignifugați care sunt folosiți în poliuretanul pentru constructii, utilizat de exemplu în renovarea saloanelor de spital.
R: Sunteți sef de secție, cum este munca directă cu oamenii? Cum sunt generațiile, seniorii din secție Vs proaspăta generație de chimiști. La care dintre aceste generații este mai multă responsabilitate? Ce aduce nou tânăra generație de chimiști?
S.D.G. Aș putea spune ca munca directă cu oamenii este provocatoare. Am un mare respect față de colegii din chimie, indiferent de generații. Seniorii dau în continuare dovadă de mai multă responsabilitate. Sper într-o revigorare a generației de chimiști, dar momentan se simte lipsa generației experimentate.
R: Vi se reposează acasă că ”v-ați căsătorit cu combinatul?”
S.D.G. Când m-am căsătorit eram angajat în combinat. Soția nu mi a reproșat niciodată faptul ca ”m-am căsătorit cu combinatul”, cu toate că au fost și cu siguranță vor mai fi nopți petrecute in fabrică. Mă ajută faptul că mama soacra este pensionară chimistă. 
R: Există în Vâlcea un spirit al chimiștilor? O familie invizibilă, vă întâlniti și în afara programului, la o bere, la un grătar, adică există viață de chimist și după terminarea programului?
S.D.G: Există viață de chimist după terminarea programului, dar din păcate în anii trecuti erau mai dese ieșirile la grătare, bere etc. Să spun așa familia invizibilă a chimistilor, încet, încet s-a destrămat, mulți colegi nu au părăsit branșa chimiei, dar lucrează peste hotare.
R:  Care a fost cea mai mare satisfacție?
S.D.G. Cea mai mare satisfacție este că fac exact  ceea ce îmi place zi cu zi, meseria pentru care m am pregătit în liceu și facultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *