Infrastructură 2019 – Finalizarea Ansamblului Rutier Pasaj Tudor Vladimiresc plus rampele de acces aferente

Din punctul nostru de vedere cea mai mare investiție în infrastructură în județul Vâlcea, realizată în 2019, o reprezintă finalizarea ansamblului rutier “Pasaj Tudor Vladimirescu plus căile de acces aferente”, investiţie menită a decongestiona traficul în zona de est a municipiului (Cartier Ostroveni, Libertăţii, Zona Centrală şi Goranu).

Proiectul ”Construirea unei artere de legătură între bulevardul Nicolae Bălcescu şi bulevardul Tineretului spre nord de la intersecţia acestuia cu strada Gib Mihăescu, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran de pe bulevardul Tudor Vladimirescu şi achiziţionarea de autobuze cu combustibili alternativi” a fost depus de Municipiul Râmnicu Vâlcea în data de 9.10.2018. Principalele activităţi din cadrul acestui proiect sunt reprezentate de execuţia lucrărilor la obiectivele de investiţii ”Prelungirea bulevardului Tineretului spre nord între strada Gib Mihăescu şi strada Libertăţii ”, ”Artera de legătură între bulevardul  Nicolae Bălcescu şi bdul. Tineretului, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran” şi achiziţia a 7 autobuze cu combustibil alternativ. Până în prezent, au fost finalizate lucrările la primele două obiective, iar achiziţia de autobuze este în procedură de licitaţie.

Cronologie

În urma verificării conformităţii cererii de finanţare, în data de 18 decembrie 2018 a fost semnat Contractul de finanţare nr. 3628, cod SMIS 126678 pentru o contribuţie nerambursabilă de 25.882.733,85 lei din valoarea totală a proiectului de 70.212.360,50 lei. Data de finalizare a contractului de finanţare este 30.06.2020.

În data de 14.06.2017 a fost semnat Contractul de lucrări pentru obiectivul ”Prelungire b-dul Tineretului spre nord între str. Gib Mihăescu şi str. Libertăţii”; lucrările au fost finalizate în 08.12.2018, iar în 12.02.2019 a fost semnat procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.

În data de 13.09.2019 a fost semnat Contractul de lucrări pentru obiectivul ”Arteră de legătură între bulevardul Nicolae Bălcescu şi Bulevardul Tineretului, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran”; lucrările au fost demarate în 08.10.2018.

De asemenea, în ceea ce priveşte achiziţia de autobuze în cadrul proiectului, până la data limită de ofertare în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice de 10.09.2019, trei firme au depus oferte în cadrul procedurii de selecţie a furnizorului celor 7 autobuze articulate, cu lungime de 18 m şi alimentate cu gaz natural comprimat; la acest moment, ofertele sunt în evaluare.

Obiective şi rezultate

Prin proiect se urmăreşte reducerea emisiilor de CO2 din municipiu prin promovarea şi susţinerea transportului public local şi a mijloacelor de transport nemotorizate, prin reconfigurarea actualelor trasee 5 şi 6 de transport public local efectuat de ETA SA şi înfiinţarea unui nou traseu 13. Aceste linii de transport vor realiza legătura între cartierul Ostroveni şi cartierele Nord şi Goranu, fără să mai tranziteze zona centrală şi zonele cu barieră de cale ferată din municipiu, reducându-se astfel timpii de parcurs prin creşterea vitezei de deplasare, astfel încât transportul public să devină o alternativă viabilă pentru locuitorii municipiului. Noile rute vor fi deservite de mijloacele de transport ce vor fi achiziţionate prin proiect, respectiv cele 7 autobuze cu gaz natural comprimat (CNG). De asemenea, s-a realizat extinderea reţelei de piste pentru biciclişti cu o lungime de 260 m, trotuare pentru pietoni şi două staţii de autobuz. În urma amenajărilor făcute în cadrul proiectului a rezultat o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp de spaţiu verde, pe care s-au plantat copaci şi arbuşti decorativi. Măsurile propuse vor contribui la scăderea anuală a deplasărilor cu autoturismele personale, la reducerea emisiilor de CO2 generate de transport, precum şi la creşterea numărului de pasageri/pietoni/biciclişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *