Inedit: Un cartier al unui oraș vâlcean este o Enclavă în interiorul unei comune!

Ori cei care au realizat harta Vâlcii în 1968 și au desenat hărțile UAT-urilor consumaseră ceva înainte ori nu călcaseră vreodată pe teren, de au ieșit câteva anomalii pe care greu le putem azi desface. Un exemplu de care am tot vorbit este cartierul Buda din Ocnele Mari care se află mai aproape de Râmnicu Vâlcea decât de Ocne.

Dar cea mai mare anomalie este în comuna Bunești. Comuna Bunești are o zonă centrală  care nu-i aparține. Este vorba de cartierul Gâtejești care se află la nici două străzi de centrul comunei Bunești. Mai mult, cartierul Gâtejești care aparține de Băile Govora atinge chiar și DN 67, fiind flancat pe trei laturi de comuna Bunești. Se ajunsese la o anomalie de-a dreptul amuzantă în pandemie. Când incidența de Covid în Govora era atât de mare încât orașul fusese închis, comuna Bunești era în zona verde. Adică, cei de pe partea dreapta a străzii aveau voie să iasă din curte, cei de pe stânga, nu.

Deci, Băile Govora se întinde teritorial până în mijlocul comunei Bunești. Pe hartă, acest cartier Gâtejești ar părea o prelungire a Govorei, numai că în realitate, niște dealuri înalte blochează orice legătură între Govora și cartierul respectiv. Astfel încât cartierul de case al Gâtejeștiului este flancat de Bunești. La nivel de utilități, treaba e și mai încurcată. Pentru că nu poți să bagi apă sau canalizare în Bunești sau gaze ocolind un cartier. Legături între Gâtejești și Govora ar fi vreo 2-3, vorbim de drumuri de pământ, forestiere care nu sunt parcticabile, deci govoreanul din Gâtejești ca să ajungă la primărie trece prin Bunești dar  și prin comuna Mihăești.

Lucrurile nu pot fi rezolvate, asta deși majoritatea locuitorilor din Gâtejești ar dori să treacă de Bunești. Potrivit Constituției modificările UAT-urilor se fac prin referendum, de ambele părți cu prezență substanțială.

Viceprimarul Radu Bărăscu spune că din 2024, se va interesa să rezolve această anomalie.

”Nu vrem să pierdem acest cartier. Pentru că acolo este un potențial ecnomic uriaș. În primul rând vom realiza o asociere, un parteneriat clar cu Primăria Bunești. Vom realiza împreună proiecte edilitare astfel încât ambele zone să aibă o dezvoltare uniformă. În al doilea rând vom investi în reabilitarea măcar a unei căi de acces între Govora și Gâtejești. Drumul este unul spectaculos, traversează pădurile Govorei și dezvoltă un potențial turistic uriaș. Sunt mai multe platouri care se pretează pur și simplu la noi construcții de pensiuni, de extindere al arealului turistic al Băilor. O nouă Govora poate fi ridicată aici, cu parcuri, zone de distracție, hoteluri, pensiuni. Se poate creiona cu totul o nouă stațiune între Băile Govora și Gâtejești. Putând lega astfel zona Olteniei de sub Munte de stațiunea noastră. Din nefericire în 1968, Băile Govora au pierdut teritoriu, vatra orașului mai ales dar lucrurile nu mai pot fi reparate. Atunci dezvoltăm unitar zona iar Gâtejeștiul poate deveni pivotul pe care se poate construi, renaște o stațiune. Din păcate, prin Anghel Saligny, putea fi depus măcar acest drum de legătură, executivul avea această șansă pentru locuitorii din Gâtejești dar nu a fost interesat”, spune Bărăscu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *