Incursiune în Univers la Colegiul Național „GibMihăescu” Drăgășani

Echipa  Colegiului Național „Gib Mihăescu” din Drăgășaniînscrisă la ConcursulŞtiinţificNaţional  Interşcolar “Nicolaus Copernic” a realizat o mini-expoziție pe teme de astronomie și  cosmologie, dar și discuții și seminarii despre “Evoluția Universului  de la Big Bang și până în prezent“.Concursul urmărește să încurajeze interesul pentru astronomie, cosmologie si astrofizică și se desfășoară în perioada 19 februarie – 24 septembrie 2015, materialele fiind expuse la Centrul de Documentare și Informare al colegiului.

Sub îndrumarea profesorului coordonator al echipei, Stan Anișoara, în ultimele două săptămâni elevii s-au informat, au studiat numeroase articole de specialitate, au vizionat filme și diverse documentare științifice, pentru a reprezenta cât mai corect și original tema concursului. Prin tehnica desenului și ghidați de doamna profesoară Deaconeasa Georgiana au realizat o frescă a istoriei universului, din momentul creării și până în prezent. Folosindu-se de princiipile fizicii și multă îndemnare au construit o machetă a sistemului solar prin care se pot observa și mișcările de revoluție ale planetelor, macheta fiind legată la o sursă de curent electric.

Expansiunea și formarea continuă a universului a fost înfățișată prin selectarea riguroasă  a 18 fotografii surprinse de telescoapele Spitzer, Hubble și câteva dintre observatoarele spațiale ale NASA și Agenției Spațiale Europeane. Acestea impresionează prin complexitatea cromatică și ilustrează nebuloase, galaxii, stele și constelații. De asemenea, participanții au rezumat și activitatea misiunilor spațiale ESA: COROT, Herschel, Planck și informații despre viitoarea misiune Euclid, iar vizitatorii expoziției au ocazia de a observa și un telescop, dar și modul de funcționare al acestuia.

În cadrul acestei competiții elevii liceului vor participa la o sesiune de comunicări științifice, seminarii și vizionare de documentare datorită amenajării unui spațiu de proiecții video, iar pentru a promova cât mai eficient activitățile desfășurate, echipa a creat o pagină de facebook ce este actualizată zi de zi ( www.facebook.com/nicolauscopernicgibdragasani).

Concursul ”Nicolaus Copernic” este organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și sponsorizat de System Plus, partener HP şi Dell în România. Parteneri: Institutul Polonez din București, Institutul Astronomic al Academiei Române, Agenţia Spațială Română (RoSA), ESERO România și Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Parteneri media: Hotnews, Știință și Tehnică, Radio România Cultural.

Preda Daria,

CN „Gib Mihăescu” Drăgășani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *