Incursiune în Costeşti, staţiunea regală, unde Spiru Haret a pus bazele învăţâmântului rural
Nu are cum să nu îţi placă localitatea care înconjoară un munte. Sau are un munte în centru, sau Muntele care deţine o comună. Vorbim de Costeşti.
De câte ori doresc o excursie rapidă, merg pe Valea Bistriţei. Fie plec prin Bărbăteşti, fie direct prin Costeşti. Pentru că îmi place al naiba cum merg cu munţii Căpăţânii pe stânga, în cea mai frumoasă parte de judeţ.
La Costeşti am două râuri care vin paralel, care formează chei la intare şi un frumos colier la ieşire.
Costeştiul care vine pe partea de răsărit a comunei, sparge munţii prin chei şi apoi se destinde prin Pietreni până la ieşire, alegând să creioneze un sat superb, cu multe case vechi şi noi. Aici, avem strada Băniei, numită astfel pentru că doljenii au ales să se mute aici.
Râul lasă în urmă schituri, biserici de lemn, are Stogul pe stânga, muntele din mijlocul localităţii şi la ieşire din comună face un pandantiv cu celălalt râu, Bistriţa. Cel de-al doilea râu, care curge la apus, vine din chei şi la fel, desenează o superbă zonă cu schituri, mănăstiri, biserici, creează un pastel prin pădurile de mojdreni, are Stogul pe dreapta şi apoi închide portativul Costeşţiului
Pe aceste două ape şi de jur împrejurul Stogului, comuna Costeşti, staţiune regală, patrimoniul naţional s-a construit. Este un autentic letopiseţ scris parcă la Mănăstirea Minunilor, unde a fost prima Academie Ecleziastă înfiinţată (Bistriţa Sfântă)
Aici la Costeşti, săptămâna care trecu a fost sărbătoare. Una în care s-a adunat toată suflarea acestei comnune de sub munte pentru a petrece, pentru a socializa. Primăria a inaugurat şcoala modernizată, într-un loc unde Spiru Haret, însuşi, a pus bazele educaţiei.
„Ce facem acum? În afara faptul că ne continuăm lucrările de infrastructură, aşteptăm turişti. Categoric în această vară numărul lor va fi crescut faţă de anii anteriori. De Cheile Bistriţei, de Arnota, de trovanţi, cred că s-a auzit peste tot în lume. Vâlcea din iunie este patria turismului, Costeştiul este printre destinaţiile căutate, aşadar ştim ce ne aşteaptă, în sensul bun al cuvântului”, spune primarul Toma Peştereanu.
Costeştiul deţine un drum montan de peste 10 kilometri, chiar în Parcul Naţional Buila Vânturariţa, 4 schituri şi mănăstiri, biserici de lemn, Muzeul Bălintescu, Muzeul Trovanţilor, peşteri şi biserici rupestre.
Costeştiul se numără printre cele 10 sate româneşti de patrimoniu.
Liviu POPESCU