În Valea Mare, localitatea veche a dogarilor, primaril Gabi Niță spune că va înființa un Muzeu al Tradițiilor

Primarul Gabi Niță și-a propus în timpul mandatului său să scoată localitatea din conul de umbră, să o promoveze și să o prezinte investitorilor care doresc să dezvolte aici afaceri, să ofere locuri de muncă și să contribuie la creșterea veniturilor bugetare.

Pivot agro-industruial în zona de sud a judeţului Vâlcea, comuna Valea Mare continuă în anul 2022 să modernizeze infrastructura stradală, beneficiind şi de o mare investiţie a Consiliului Judeţean prin modernizarea DJ 643B, drum care traversează întreaga comună de la nord la sud. Precum și proiectele depuse în 2021 de edilul Gabi Niță, pentru programul național Anghel Saligny.

Este o localitate mare în care fenomenul depopulării s-a stopat, constructorii din această localitate reuşind de altfel să-şi găsească slujbe şi în România pe salarii decente. De altfel iscusinţa acestora a fost dintotdeauna recunoscută de companiile în domeniu. Unul din proeictele la care se lucrează în prezent este înființarea rețelei de gaze naturale, fapt care ar determina stoparea fenomenului depopulării.

În afara proiectelor de infrastructură, în Valea Mare în acest an se pun bazele agro-turismului dar se va înființa și un muzeu al satului.

”În ședința de consiliu local am alocat fonduri pentru renovarea unui spațiu din cadrul școlii Drăganu, unde să fie muzeul satului. Avem tradiții, și oamenii au multe obiecte vechi de 100 de ani care trebuie expuse. Avem costume populare, unelte dogărit, de meșteșugărit și multe alte piese. Toate acestea vor fi expuse în cadrul acestui muzeu, pentru a nu se pierde. Copiii noștri vor putea vedea și afla multe lucruri vechi, tradiționale locale.”, a menționat Gabi Niță.

Pentru că Valea Mare a fost cândva, localitatea cu cei mai mulți mesteri dogari din Vâlcea. Peste 100 erau acum un secol, azi dacă mai sunt doi.

În Valea Mare, lemnul pentru butoi a fost o artă, un meşteşug vechi de aproape 200 de ani. Dar cum s-au înfrăţit lemnul şi vinul? Cele mai căutate butoaie îşi încep viaţa în pădurile de stejar.

După ce tăietorii doboară copacii bătrâni de 100–200 de ani, aceştia sunt tăiaţi cu joagărul în buşteni şi despicaţi cu atenţie pe direcţia fibrei, obţinându-se nişte scânduri neprelucrate, numite doage. Dacă doagele sunt despicate greşit, ele s-ar putea crăpa la îndoire sau butoiul făcut din ele nu ar fi ermetic. Doagele se ţin stivuite afară, fiind expuse la soare, vânt şi ploaie, agenţi care înlătură, încetul cu încetul, taninurile amare din lemn şi pun în valoare compuşii aromatici ai lemnului. Până să ajungă în atelierul dogarului, doagele se ţin în aer liber între unu şi patru ani!

Dogarul încălzeşte lemnul punând butoiul deasupra unui foc, pe o vatră joasă. După aceea, îl umezeşte în interior cu apă, înmuind astfel lemnul prin expunerea la aburi. Acum, dogarul strânge bine cu o sfoară sau cu un cablu celălalt capăt al butoiului, curbând doagele. Şi uite aşa capătă butoiul forma obişnuită! Apoi, meşteşugarul bate cu ciocanul şi celelalte cercuri de metal provizorii; cele definitive vor fi fixate mai târziu. Totuşi, în acest moment, butoiul încă nu are capace.

După ce butoiul capătă formă, dogarul face o canelură în interior, la ambele capete, ca mai târziu să poată fixa două capace rotunde de lemn, care îl închid ermetic. Capacele se fac din şipci de stejar, între care se introduc fâşii subţiri de trestie. Trestia asigură etanşeitatea butoiului în cazul în care acesta se umflă sau se strânge neuniform.

Înainte de fixarea capacelor, dogarul pune din nou butoiul deasupra focului, „prăjind“ interiorul sau arzându-l uşor. Producătorul de vinuri care a comandat butoiul decide cât de ars va fi lemnul. „Prăjirea“ intensifică aroma pe care lemnul de stejar o dă vinului. Şi capacele se pot arde separat. Acum, dogarul fixează capacele şi face într-o parte gaura pentru cep, pe unde butoiul va fi umplut şi golit. În cele din urmă, şlefuieşte şi curăţă exteriorul, după care trimite butoiul întreprinderii de vinificaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *