În Vâlcea, politicienii se nasc deja castraţi

În Vâlcea politică a apus de mult democraţia. Nu mai avem alegeri interne în partide, cu mai mulţi candidaţi. Modelul comunistoid al candidatului unic este deja universal la toate partidele.

Pe vremuri erau lupte frumoase: Frâncu Vs. Buican, Jurcan Vs. Bulacu, doar PSD-ul lui Ion Cîlea mergea pe sistemul comunist al liderului unic ales, reales, rereales şi eternizat.

Acum, lipsa de cojones a politicienilor vâlceni este deja o boală care a lovit peste tot. Nu mai avem lupta frumoasă prin programe, prin moţiuni, prin oameni.

La PSD, părea să fie frumos acum doi ani, numai că, în 5 minute, Laurenţiu Coca a renunţat, mulţumindu-se cu un rol figurativ, rol care, apoi, l-a scos de tot din politica partidului. La PSD Râmnicu Vâlcea, Matei a candidat singur cu el însuşi. Nimeni nu a îndrăznit să-i pună probleme.

La PNL, ultima mare poveste democratică a fost în 2009, când a fost un spectacol de zile mari, între Frâncu şi Buican, totul jucându-se până în ultima clipă. PDL a făcut iar spectacol de democraţie în 2011, cu Bulacu, Jurcan şi Valentin Iliescu. Ultimul spectacol de democraţie, din păcate, în politica vâlceană.

De atunci, gata.

Părea că democraţia revine şi începe cu PNL Râmnicu Vâlcea, unde se anunţau deja 2 candidaţi: impetuosul Victor Stănculescu şi elitistul Victor Giosan. O luptă care nu părea tranşată nici până azi, pentru că ambii candidaţi aveau proprii susţinători. Din păcate pentru democraţie, aflăm că Victor Stănculescu s-a retras din cursă.

Care este oare cauza psihologică pentru care nu mai avem candidaţi mai mulţi pentru aceeaşi funcţie? Nu mai avem curaj, nu mai există demnitatea asumării chiar şi a unei înfrângeri, sunt deja clanuri mult prea adânc înfipte, feudali la nivel judeţean sau la nivel naţional… politici de intimidare? Şantaje? Naiba să le ia. Cert este un lucru, niciun partid din ziua de azi nu mai este frumos prin democraţie, sunt doar clanuri cu Doni! Iar alegerile interne sunt nişte şuete cu fursecuri şi şampanie, fără hormoni.

Oare vom avea şi la judeţ, la PNL, un candidat unic, pe schema PSD de acum 2 ani? Naşpa, atunci.

Deşi sunt speranţe că, la nivel naţional, se va sparge gheaţa, măcar la PNL, unde se anunţă mai mulţi candidaţi.

Chiar mi-e dor de o confruntare de genul Antonescu Vs. Tăriceanu sau Geonă Vs. Ponta.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *