În Vâlcea, funcţionează prima fermă de oi din rasa Assaf, în comuna Copăceni

Comuna Copăceni este una din cele mai dezvoltate în domeniul agro-zootehnic, aici funcţionează mai multe ferme pomicole, de muri, alun dar şi zootehnice, reuşind asftfel după declinul mineritului din anii 90, să-şi regăsească traiectul econimic.

“A fost foarte greu, mai ales după ce zeci de ani am fost o localitate monoindustrială, bazată pe industria extractivă. După căderea mineritului, comuna a intrat în faliment efectiv, confruntată cu o depopulare uriaşă. Dar a trebuit să căutăm în potenţialul nostru şi pot spune că agricultura şi zootehnia de calitate, adaptată noilor standarde este o reuşită şi ar putea fi la nivel naţional. Copăceniul beneficiază şi de o aşezare climatică şi geografică propice pentru pomicultură şi creşterea animalelor”, spune primarul Tironele Tâmplărescu.

Edilul menţionează fermele pomicole care au devenit brand naţional, Copăceniul fiind o capitală a merelor din România. Dar nu numai atât. Tironel spune că în localitate a început şi zootehnia să aibă un cuvânt de spus, o familie a demarat recent creşterea olilor de rasă.

“Deşo creşterea oilor este specifică zonei montane, avem şi noi aici, fermierii nostri. Vorbim de un model de afacere, familia Corneşeanu care deţine o fermă de oi de rasă Assaf. Ne bucură faptul că afacere merge, deja este cunoscută la nivel naţional, sunt pionieri în acest domeniu şi Primăria le-a oferit tot sprijinul de care au nevoie. Cum aşteptăm şi alti investitori în domeniu”, mai spune edilul din Copăceni.

Oile Assaf pot reprezenta o idee de afaceri inspirata pentru crescatorii care doresc sa aiba exemplare cu o productie foarte buna de lapte, insa, in acelasi timp, si cu o carcasa de buna calitate, in special pentru oportunitatile de export.

Cresterea oilor Assaf putem spune ca este la inceput in Romania, dar trebuie mentionat ca aceasta rasa, originara din Israel si apreciata in Orientul Mijlociu, este un rezultat deosebit al incrucisarilor realizate intre Awassi si Est Friesian.

Anca Maria Shinvald Cornesanu, din comuna Copăceni deţine o astfel de crescători. cu un efectiv putem spune impresionant, de peste 400 de exemplare de oi din rasa Assaf.

“Dorinta noastra a fost sa incepem o afacere in mediul rural. Ne-a atras destul de mult ideea de a creste ovine, insa ne-am dorit o rasa care sa fie productiva atat din punct de vedere al laptelui, dar si sa aiba o carne deosebita, mai ales pentru oportunitatile de export. Am avut ocazia si sa ajungem in Israel, locul din care provin de fapt aceste oi. Noi avem o productie de circa 3 litri la oile Assaf, insa pot ajunge si la 4 litri chiar, daca se forteaza prin alimentatie productia de lapte”, povesteste crescatoarea.

Prima achizitie a familiei Shinvald Cornesanu a fost de 80 de oi si 4 berbeci. Dupa aceea, efectivul a mai fost suplimentat cu alte 150 de oi. Avand in vedere ca nu stiau prea multe informatii despre cresterea oilor Assaf cei doi soti au avut parte si de un training, timp de doua saptamani, din partea specialistilor israelieni.

“Chiar daca pare greu de crezut, oile Assaf au o rezistenta foarte mare la frig, avand capacitatea sa reziste chiar si in Siberia, la -40, -50 de grade Celsius. Noi nu am intampinat deloc probleme cu ele, doar la 5 mielute carora le-a cazut lana de tot in iarna. Cel mai frig la noi a fost circa -20 de grade Celsius. Am construit un saivan semi-deschis si pot spune ca se simt foarte bine”, explica Anca Maria Shinvald Cornesanu.

O oaie Assaf are la 4 ani o greutate de circa 70 de kilograme, in timp ce berbecul poate atinge si 150 de kilograme. Productia anuala de lapte se situeaza in intervalul 390-440 de litri. Are o toleranta buna asupra mediului, fiind usor adaptabile.

SpecificatiiRasa Assaf
Reproductie
Varsta la prima fatare (luni)13
Fertilitatea primavara (%)75
Fertilitatea toamna (%)85
Prolificitate (miei/oaie fatata)1,4
Mortalitatea la miei (%)10
Productia de lapte la oile Assaf
Lungimea lactatiei (zile)220
Lapte total/lactatie (l)360
Continut grasime (%)5,5
Rata de crestere la miei (g/d)350
Longevitate (ani)7

“Incercam si noi sa imbunatatim lactatia oilor prin hrana pe care le-o dam. Am renuntat sa le dam lucerna de exemplu si ne axam mai mult pe trifoi. Putem spune ca din aceasta schimbare am sesizat o crestere a productiei de lapte cu 25%. Oaia mananca intr-o zi cam un kilogram de cereale. Mielul fatat, la 4 kilograme sa zicem, trebuie sa manance un sfert din greutatea sa. La o luna atinge 15-16 kilograme, iar la 3 luni deja putem vorbi de o greutate de 38 spre 40 de kilograme”, spune crescatoarea.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *