În ultimii doi ani, în Mateești au fost achiziționate sau construite 50 de case

Cosmin Anghelescu spune că populația satului românesc se schimbă, urmând ca în zece ani, satul să fie o destinație pentru clasa mijlocie, a salariaților, această înlocuind biologic actuala populație.

”Se va întâmpla și la noi fenomenul pe care îl vedeam de ceva vreme în Occident. Satele să fie populate de clasa mijlocie, de regulă familii, orașele aparținând tinerilor.  Satele nu se vor depopula, se va atinge acea curbă de echilibru din punct de vedere biologic, comunele stabilizându-se pe un anumit plafon de populație ceva mai mică decât în prezent dar formată dintr-o clasă de salariați din zona mijlocie care doresc o locuință în afara orașului. Satele vor avea o populație de la 40 de ani în sus, cu oameni care lucrează la orașe sau de acasă sau undeva în țară și care doresc o locuință liniștită, cu spațiu verde, o casă de odihnă. Vedem acest fenomen apărând și în Mateești, unde în ultimii doi ani, s-au cumpărat sau construit 50 de case, vorbim așadar de 50 de familii care au dorit o locuință la țară. Orașele vor rămâne cu precădere pentru tinerii aflați la început de carieră, tineri care preferă încă distracțiile, socializarea urbană”, spune edilul din Mateești.

Totodată edilul menționează că satele trebuie să se lupte însă pentru acest tip de populație mai ales dacă au distanțe relativ mari față de orașe.

”Pentru asta trebuie utilități. Asfalt, apă, canalizare, gaze, curent electric, imternet, telefonie. Adică toată gama de servicii care asigură confortul celor care doresc o casă la țară. Cu cât ai mai multe utilități cu atât cresc șansele pentru infiuzie de resursă umană. Noi vorm extinde rețeaua de canalizare în localitate, lucrăm la drumuri. Investim și în școli, bibliocteci. Avem mai multe proiecte prin PNRR pe care le implementăm în cazul acestor instituții. Vom avea tot prin PNRR stații de autobuze cu internet, iluminat public. Și vom amenaja și un parc fotovoltaic pentru asigurarea cheltuielilor publice”, adaugă Anghelescu.

Un cătun pe care primarul dorește să îl pună în valoare este Pălșești, aflat într-o zonă împădurite, pe muchia delurilor subcarpatice, la cea mai înaltă altitudine din comună, aproximativ 600 de metri. Aici se află 20 de locuințe și zona s-ar preta atât unor case de odihnă dar și pentru agro-turism.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *