În timp ce Orban aleargă după babe și moși, USR după veverițe sorosiste, electoratul de dreapta rămâne cu Tudose și Teodorovici

Toata ţara politică o arde pe comedie. Cel puţin aşa văd la liderii noştri, mai ales ăia de pe culoarul din dreapta.

Ştirea care a fost comentată pe facebook, zilele astea, este cea care redă declaraţia lui Ludovic Orban, precum că, deja PNL şi-a mulţumit electoratul tradiţional, ăla de dreapta şi acum vrea să umble la bugetari şi pensionari.

Am stat de vorbă cu mulţi “lanternişti”, din cei care în ianuarie pozau cerul din Piaţa Victoriei şi au declarat că “băiatul a luat-o razna”. Adică, în luna decembrie, electoratul dreapta nu a venit la vot, tocmai pentru că nu s-a regăsit în discursurile lui Gorghiu & Co iar acum, vede cum Orban se apucă să alerge după babe şi moşi şi perceptori agricoli, vrând să țină de tot acasă electoratul de dreapta.

Un lucru rezultă cert în România Politică, la ora asta. Lipsa unui partid pentru segmentul de dreapta europenist. Pentru că restul nişelor, socilogic politic, sunt aşezate. Mai mult, deja se cristalizează chiar un calcul politic şi o triere clară a intenţiilor de vot cu un handicap pe dreapta.

În ce sens? În timp ce PSD se aşează pe vastul segment electoral compus din pensionari, bugetari şi în general din cei cu venituri mici și medii, un electorat destul de eterogen care nu e sensibil sau influenţat de teme de justiţie, ALDE tinde deja să ocupe un segment generos de electorat anti-sistem bazat pe un naţionalism incipient, mergând de la euro-sceptici până spre anti-europeni. Tăriceanu a prins acest culoar şi ştie că are o pâine de mâncat de până la 10-15 procente şi de aceea discursul său se bazează pe teme anti-justiţie şi spre o autonomie politică similar liderilor statelor de la Visegrad. În timp ALDE poate coagula şi un segment consistent din PSD, de genul Pleşoianu, dacă aripa Tudose se va impune în rândul social-democraţilor, făcându-se o filtrare a PSD, între moştenirea Iliescu vs. modelul Grindeanu, Teodorovici etc.

PNL însă se bazează la ora asta strict pe un electorat militant anti-PSD. Nu pe un electorat de substanţă, unul antreprenorial, de vocaţie europeană, ci doar pe un tip de electorat de dreapta prin cutumă nouăzecistă dar cu accente naţionale, mai degrabă unul anti-Dragnea, decât unul de construcţie. Este un partid care nu poate genera un impact de partid mare şi care merge mai degrabă pe un furt al dezamăgiţilor de PSD, pe un electorat care baleiază, oscilant.- E un partid care nu ştie să-şi aducă la urne, un votant pro-PNL. ci aşa cum am spus, unul militant, cu accente de isterie anti-PSD, pe modelul, “moda intelectualilor” care merg spre slogane axiomatice. Asta nu va duce decât la fluctuaţii masive în sondaje, momente în care PSD păleşte în imaginea scandalurilor, PNL creşte, după care, odată cu trecerea furtunii, cei care emotiv vin spre PNL, intră din nou în neutralitate.

Segmentul educat este orfan aşa cum am spus de un partid. Un partid care să-l reprezinte. Este masa tăcută, responsabilă civic, cea care nu joacă politic, cea urbanizată, occidentală, neinteresată de CpF-uri, cu un venit de peste 3000 de lei, în mediul privat, şi cu alte aşteptări. Adică mizează pe o clasă politică similiară prin construcţie şi prin ajnungere, cu ei. Modelul de succes al celui care a construit o carieră plecând din anonimat. S-a încercat moda USR, dar partidul sprijinit prin fundaţii sorosiste a dat chix, tocmai pentru lipsa de inspiraţie în a alege lideri şi program electoral. Banii nu pot subtitui oamenii. Formule de gen eco-fanatism sau caricaturizarea PSD prin FB nu aduc nici ele votanţi. Mai ales că aici vorbim de un electorat non-PSD şi non-PNL. Este vorba de acel marxism social, cosmopolit, open-society, opus electoral lui ALDE, dacă stăm şi judecâm în aceşti termeni şi care, azi, în România nu are partid. Singurul lor reprezentant ar putea fi Iohannis, la a cărui victorie în 2014 au contribuit. Undeva Cioloş se străduie să captureze acest electorat dar Cioloş face parte din generaţia expirată politic şi care nu are o curiculă guvernamentală de succes.

Deci un procent de 15 – 20% care, dacă vor identifica lideri şi vor creiona o contrucţie politică, aceşti progresişti se pot subtitui chiar şi unui partid tradiţional cum este PNL.

Dar astea sunt calcule, la ora asta, ecuaţia PSD, ALDE, PNL îşi împarte tabla în trei, pentru alegerile din 2020. Adică o jumătate din întregul care va veni la vot, o va lua PSD, o treime din întreg, PNL şi restul ALDE.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *