În Țara Lovistei, după 2000 de ani, vine asfaltul, pe cel mai vechi drum din Romania

Este cel mai vechi drum din țara noastră. Este drumul românilor, drumul cruciaților, drumul comerțului între Apus și Orient. Este drumul Lovistei.

Un drum care a fost însă uitat, abandonat de toate guvernele, odată cu abandonare la sărăcie a patru comune vâlcene situate într-una din cele mai frumoase depresiuni intramontane din Romania.

În acest an, după 18 ani de demersuri, drumul a revenit în patrimoniul Consiliului Județean Vâlcea iar azi, se toarnă primul kilometru de asfalt.

„Am reușit în mai puțin de trei luni de la preluare sa ne apucam de acest drum. Am promis oamenilor din Lovistea că vor vedea asfalt. Că vor ieși din noroi și din praf. Ne ținem de cuvânt. Noi am depus acest drum și pe Anghel Saligny pentru că devizul este unul uriaș, de peste 1100 miliarde vechi. Dar nu putem aștepta până se deblochează programul. Kilometru cu kilometru reabilităm acest drum. O facem din rațiuni sociale și economice. Oamenii să aibă standarde de civilizație, sa deschidem zona turistic, sa se construiască pensiuni, mici afaceri, sa facem o regiune europeană din cea mai frumoasa depresiune montana a țării.  Nu mă pronunț eu daca este o revoluție sau nu, dar este o resetare din toate punctele de vedere a modului cum au trăit oamenii în Tara Lovistei”, spune președintele Consiliului Județean Vâlcea.

Reacția oamenilor când au văzut utilajele de asfaltare este greu de descris. De la uimire, scepticism, optimism, oameni care au declarat că nu credeau că vreodată acest drum va fi reabilitat.

Drumul județean actual, fostul DN 7D, este artera principala a Țării Lovistei, care străbate 4 localități – Perișani, Titesti, Boișoara și Câineni, deservind peste 7.000 de suflete și are o lungime de 30 de km.

Drumul are o vechime de 2000 de ani, fiind drumul ales de Traian in războaiele dacice, pe când Valea Oltului era un defileu imposibil de străbătut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *