În staţiunea Ursu-Ursuleţul, la cota 1.600, 130 de loturi au fost deja concesionate

Ştirea zilei vine dinspre Vaideeni şi de această dată. Din cele 500 de loturi din staţiunea Ursu-Ursuleţul, 130 sunt concesionate. Astfel, staţiunea montană de la cota 1.600 prinde contur.

„Cererea este foarte mare, lunar organizăm licitaţii, cred că în acest an toate loturile vor fi concesionate. În ceea ce priveşte curentul electric, demersurile le facem împreună cu Primăria Horezu, pentru că, acolo sus, la 1.600, cele două staţiuni, Vârful Romani şi Ursu Ursuleţul, sunt efectiv lipite”, spune primarul Daniel Băluţă.

Astfel, cei doi edili au fost la CEZ şi urmează să se facă studiul de fezabilitate, astfel încât operatorul de curent să analizeze cât înseamnă costurile pentru a duce reţeaua până sus la cota 1.600.

Potrivit edilului din Vaideeni, CEZ pare deschisă în prezent la discuţii şi, am putea spune noi, poate şi pentru că cei mai mulţi concesionari sunt din Dolj… părerea noastră. Dar, cu atât mai bine, un lobby susţinut din toate direcţiile nu strică.

Ar mai fi şi soluţia constituirii unei Asocieri Vaideeni – Horezu – Consiliul Judeţean Vâlcea pentru a atrage fonduri europene necesare aducerii reţelei sus la munte.

„În orice caz, această staţiune va demara în cel mai scurt timp, cred că primele construcţii – chiar din acest an, aici nu întâmpinăm litigii în cazul pământului şi lucrurile vor merge mult mai lesne decât la Obârşia Lotrului. Dar este bine primar vaideenică Vâlcea va avea două zone pentru sporturile de iarnă, mai ales că, acum trei ani, nu aveam niciuna, deşi judeţul are o treime munte”, spune Băluţă.

În partea de vest a meteorei, lângă Vârful Romani, staţiunea unde cerul se odihneşte în pădurea de brazi, mai apare o staţiune.

Ursu – Ursuleţul este al doilea punct turistic al Vâlcii, o staţiune care acoperă platoul de la 1.500 de metri, până sus la Vârful Ursu (2127 metri). 500 de loturi a câte 1000 de metri pătraţi aşteaptă, pe golul alpin, să primească turişti. Primăria Vaideeni a finalizat PUZ-ul şi a pornit lucrarea.

Loturile sunt scoase la licitaţie, proiectul a trei pârtii de schi, din care una chiar pe vârful Ursu, va aduce Austria mai aproape de noi. Şi proiectul nu se opreşte aici. Staţiunea Ursu – Ursuleţul, Vârful Romani şi  Obârşia Lotrului se vor completa, pentru a realiza cel mai mare conglomerat urban de iarnă, o punte până sus, spre Transalpina.

În următorii zece ani, platoul cerului de deasupra muntelui va aduce Vâlcii, dar şi României, una din destinaţiile de excelenţă de turism.

“Nu vom avea rivalitate. Ceea ce este aici sus, pe golul alpin, nu se regăseşte în altă parte a României. Ursu – Ursuleţul va fi povestea României, va fi nucleul unui alt tip de turism montan. Sunt convins că, la finalul acestei investiții, va exista un drum invers al turiştilor, dinspre Europa spre România. Eu am spus de mai multe ori, Carpaţii nu au fost deloc exploataţi la potenţialul lor turistic. Or fi ei Alpii mai mari,  dar Carpaţii au poveste”, spune Daniel Băluţă, primarul din Vaideeni.

Pentru cei care nu ştiu, Vaideeniul este localitatea care a scăpat în Vâlcea pe după gardul Ardealului. A fost locul care, în marea migraţie a secolelor XVII şi XVIII, a adunat românii din imperiu. De aceea, probabil, această nouă punte a românilor de aici cu  românii de dincolo.

Şi ce poate fi mai frumos decât o nouă staţiune montană la Vâlcea, la peste 1.500 de metri!

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *