În seara asta, la Muereasca de Sus, are loc alegerea Junelui

Alegerea de june» de la Muereasca, obicei etnocultural unicat în județ, a făcut obiectul unor cercetări care le-au continuat pe cele din deceniile trecute, coordonate de prof. dr. Gheorghe Deaconu, cu participarea folcloriştilor locali şi cu aportul unor cercetători de la IEF Bucureşti.

Frumoasa tradiție vâlceană este prezentată pe larg în volumul ”Sărbătoarea «Alegerea de june» – ritual şi spectacol”, autori fiind  Gheorghe Tomescu şi Gheorghe Deaconu.
În carte se fac aprecieri valorice asupra obiceiului, subliniindu-i-se atributele de «fapt viu şi fapt social, constituind un act de comunicare… un eșantion reprezentativ de patrimoniu viu al tradiției». Volumul constituie un dar pentru membrii comunității, practicanți ai obiceiului, pentru că îi ajută să-și cunoască tradiţia şi istoria, iar capitolul rezervat protagoniștilor sărbătorii îi motivează să continue practicarea fidelă.”

Astfel, în această seară, candidaţii din satele Muereasca de Sus, Pripoara, Găvăneşti, Andreeşti, Şuta, Frânceşti coasta, începând cu ora 20.30, vor participa la alegere Junelului pentru un “mandat” de un  an.

“Aceştia, obligatoriu, trebuie să fie cetăţeni model, responsabili, gospodari. Ei au vârste între 18 şi 24 de ani şi trebuie să fie născuţi şi crescuţi aici, în comunitate”, spune primarul Ion Ungureanu.

Edilul spune că nu există favoriţi şi nimeni nu ştie cine are cele mai multe şanse, nu există “campanie electorală” şi nu se discută nimic despre susţinerea vreunui candidat. Junele este ales ad-hoc.

Candidaţii urmează să urce pe scenă alături de primar şi mulţimea, adunată la Muereasca de Sus, va vota prin ovaţii şi prin ridicarea mâinii la rostirea numelui candidaţilor.

Odată ales Junele, acesta strânge ceata de colindători, care va merge în toate satele şi în fiecare casă, până în dimineaţa de Sf. Ion.

Dimineaţa, Junele participă la slujba de la Biserica Cuvioasa Paraschieva, unde primeşte, de la preot, căldăruşa şi busuiocul pentru a boteza enoriaşii care au participat la slujbă.

În după-amiaza de Sfântul Ion, Junele cumpără, din banii de colindat, vin pentru sărbătoarea şi hora satului, care va avea loc la Muereasca de Sus.

Liviu POPESCU

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *