În Râmnicu Vâlcea, după 28 de ani, funcţionează Inspectoratul de Miliţie, Sfatul Popular şi Prim secretariatul partidului

Râmnicu Vâlcea s-a schimbat mult în cei 28 de ani, nu mai e oraşul acela cenuşiu din anii 80, avem multe clădiri noi, blocurile şi-ai schimbat izolaţia, au apărut altele şi mai dichisite. S-au ridicat Centre Comerciale moderne, magazine noi, în fine, semn clar al unei occidentalizări şi al unui alt oraş care, deşi i-a fost amputat centrul istoric, a reuşit să îmbrace o formă nouă de modernism urbanistic.

Însă trei clădiri fundamentale ale statului au rămas neschimbate, anii au trecut dar forma lor hidoasă aminteşte de acel timp gri, cenuşiu, anost, de parcă îl vezi pe Păsărin la Miliţie, pe Venerica la geam, etc.

În Lenins Sud(!!!, a rămas acelaşi nume ca acum 28 de ani), funcţionează Inspectoratul Judeţean de Miliţie. Este exact aceeaşi cladire morbidă, de parcă vezi miliţienii cu şapca pe ceafă bătând cu pulanul delicvenţi mărunţi. La fel şi SRI-ul vecin. O clădire înspăimântătoare, lugubră. Nimeni din cei care s-au perindat pe la conducerea acestei instituţii nu a dorit oare să schimbe naiba aspectul ăsta ceuaşist? Mai ales că lângă, a apărut un hotel elegant, cartierul de case e chiar unul plăcut cu parfum de oraş antebelic, cu străzi înguste… Numai Miliţia este aceeaşi. Nu cred că purtătorul de cuvânt, ajuns peste noapte şef are vreo idee despre ce înseamnă o clădire domestică, una modernă, care să fie adusă în anul 2017. Sau mai ştii?

Prefectura este la fel ca atunci. Urâtă rău, seacă, aşa cum sunt liceele socialiste, cu geamurile pătrăţoase (din termoman totuşi), s-a dat parcă cu ceva smac pe vremuri dar degeabă. Este clădirea ceauşistă unde fantoma lui Coman bântuie şi bântuie…Are de gând Florian Marin să o modernizeze? Nu de alta, dar clădirea Romtelecom arată bine, va apărea un hotel de 4 stele peste drum…., însă rămânem cu locul de muncă al Venericăi…

Sfatul Popular sau cum se mai numeşte azi, Consiliul Judeţean este încremenit în aceleaşi ziduri, aceeaşi estetică, acelaşi morbid iz tovărăşesc. Strada Praporgescu este o stradă cu puburi, cu case frumoase, cu instituţii modernizate, Primăria, Parchetul…, cu toate astea Sfatul Popular a rămas în 1989. Mergea în ton cu tov. Ion Câlea, cu tov. Comănescu, dar sper că nu merge şi cu Costi, care e generaţia asta, trăită cu jeanşi şi coca cola.

În orice caz, vorbim de 3 instituţii ale căror clădiri sunt încremenite în proiect, chiar dacă pe interior s-au mai retuşat pe ici pe colo, esenţialul, adică exteriorul are difuzoare unde se cântă „Internaţionala”!

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *