În Racovița revine la modă, după 20 de ani, ”forfota” marilor șantiere

În anii 80, în frumoasă comună Racovița începeau marile șantiere hidrotehnice. Odată cu regularizarea Oltului Superior, se dinamiza viața economică în această parte de județ, în strategia Organizației Județene de Partid Vâlcea în 1980, se vorbea chiar de un conglomerat urban în Țara Loviștei.

Astfel, micuța localitate păstorească, Racovița, iese din această acalmie a transhumanței odată cu camioanele TCH=ului, macarale, vole, organizări de șantier și peste 1000 de salariați care se mută efectiv începând cu acei ani în zonă, pentru ridicarea Complexului Hidroenergetic Cornetu.

Comuna cunoaște o altă dezvoltare, apar punctele comerciale de pe DN 7, spații de alimentație publică. Există o dinamică sporită până prin anii 2000. Odată cu finalizarea hidrocentralei Cornetu și treptat dispariția ultimelor barăci muncitorești, din 2010, peste localitate se așterne iarăși liniștea pastorală, după mai bine de trei decenii agitate.

Dar din nou Racovița se trezește la viață ”șantierească”. Și asta o spun deja oamenii care văd dimineața în centrul comunei, persoane străine de loc, la cumpăraturi. Din ce în ce mai mulți, din zi în zi, alții care vin. Odată cu amenajarea noii organizări de șantier de la Cornet, a celor de la Webuild. O amenajare uriașă a prins deja contur, cu birouri, stații de betoane, stații de sortare, ateliere și se tot extinde.

Un nou șantier vine peste racovițeni. Dar de această dată vine unul care va schimba radical, din temelii viața locuitorilor de aici și din toată Loviștea. Vine șantierul autostrăzii. Peste 1000 de oameni vor face un nou desant aici în localitate, asta într-o direcție. Dar alți 1000 spre nord, ai companiei turce. Pentru că la Racovița se întâlnesc loturile 2 și 3 ale Autostrăzii Sibiu – Pitești, loturi montane, și turcii și italienii.  Iar la Racovița este nodul prin care Vâlcea se leagă de acest drum european, comuna devenind poarta economică și turistică de pe autostradă.

”Da, de aici, te vei urca și ajungi la Paris, Viena, Madrid, în toată Europa. Asta suntem cu toții conștienți, toți locuitorii și toți oamenii de afaceri care deja sunt interesați de terenuri în zonă. Au înțeles potențialul Racoviței. E o chestiune de zile, maxim luni până când aici va fi un furnicar de oameni”, spune primarul Narcis Iliescu.

În rest și în Racovița se asfaltează drumurile locale, ultimele pe programul Anghel Saligny, urmând ca resturile sau capetele de ulițe să fie intabulate și incluse pentru modernizare, pe un alte proiect.

Se lucrează și la Centrul Comunitar Integrat și se pregătește un proiect de modernizare, extindere a grădiniței din Copăceni, cu fonduri europene, prin POR. Și nu în ultimul rând, primăria va depune proiecte pentru dotarea instituțiilor publice cu pompe de căldură și panouri fotovoltaice. Iar pentru microbuzul electric care urmează să fie achiziționat se va contrui o stație electrică de reîncărcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *