În nordul județului Vâlcea din 6 legături rutiere, doar 2 sunt practicabile, una aglomerată iar una e zob

Cu cât o localitate este nai legată rutier de celelalte zone, cu cât un județ este mai interconectat terestru, cu atât mai mult asta înseamnă dezvoltare. De aceea politica autorităților locale, centrale, trebuie să se concentreze pe extinderea și dezvoltarea de legături de transport între zone, județe, orașe, comune.
Dar România la Otopeni are un singur terminal de transport, maritim nu stăm prea pe roze, iar la nivel de autostrăzi avem undeva la 900 de km. Avem județe enclavizate, avem coomune izolate, avem sate unde se ajunge cu carul, avem cătune unde nici curent electric nu este tras.
De aceea în majoritatea topurilor economice din Europa, România se află la pachet cu Bulgaria și deține de ani buni, lanterna roșie.
Totul ține de transport, de conexiune. Probabil că vom avea drumuri atunci când restul lumii va merge cu dronele.
Vâlcea stă foarte prost la nivel de conectare cu restul județelor, nu avem nicio autostradă, decât una în proiect, precum și legătura cu aceasta care azi e, mâine nu e prin sertarele guvernului.
Ne vom ocupa în acest material de zona de nord a județului, unde avem o treime de județ, exact zona montană care ar trebui să fie cheia economică a județului. Din păcate, la nivel de transport, de drumuri, aici, Vâlcea stă jalnic.
Nordul județului Vâlcea are în total 6 -7 căi rutiere care îl leagă de restul județelor. Din păcate din aceste rute, doar 2 sunt circulabile și le vom lua pe rând.
Vorbim de Drumul Național DN 67C, Transalpina, drum prin care județul nostru se leagă de Gorj și de Alba. Acest drum este deschis circulației doar 5 luni pe an și nu putem vorbi de o cale de tranzit, el este strabăthut cu precădere de turiști, cu un vârf în iulie-august. Drumul ăsta nu aduce mari beneficii economice pentru Vâlcea, nu putem spune că berea și ciorba pe care le consumă turiștii la Obârșia Lotrului, contribuie decisiv la PIB-ul Vâlcii. Vorbim așadar de un drum care mai mult este închis, deci de două legături rutiere cu județele vecine care nu schimbă în mod covârșitor geografia economică a județului. Poate pe viitor, când Obârșia Lotrului va deveni o stațiune care să atragă, când domeniul schiabil va prinde și mai mult contur și DN 67C va avea oi importanță.
A treia legătură este una permanentă. DN 7A este drumul care leagă Vâlcea de Hunedoara. Un drum însă care nu este considerat unul principal, nu este de tranzit, decât sporadic, turistic. Din păcate se prezintă în condiții foarte proaste, de zeci de ani, acesta se află în reparații. Deși este un drum care scurtează distanțe, nu este practicat, Vâlcea și Hunedoara nu au legături economice, așadar traficul nu este important, deși ar putea.
DJ Voineasa – Sadu este a patra legătură rutieră a județului. Sunt convins că foarte puțini știu de existența acestui drum, cred că o treime din personalul RAJDP habar nu are pe unde se află. Acest drum nu este practicabil decât cu ATV sau mașini de teren și asta vara. Deși leagă zona turistică a Vâlcii cu zona turistică de sud a Sibiului.
DN 7 este singura cale rutieră bună. Un drum însă de două benzi, un calvar pentru cei care îl tranzitează, cel mai circulat drum din țară este la această oră, singura rută de legătură a Vâlcii cu Trasilvania, adică regiunea cea mai bogată și dezvoltată a României.
Iar ultima legătură pe hârtie, a zonei de Nord a Vâlcii este DN 7D. Pentru că este un drum fantomă care dispare la granița județului. Un drum care a fost un ping pong între președintele CJ Vâlcea și președintele PNL. Care să îl preia care să îl facă. Unul îl cere, altul nu îl dă, iar Vâlcea rămâne în beznă rutieră.
Dacă vorbim de nord, am mai putea punct o cale de acces, drumul județean Câlimănești – Șuici care se află în lucru în zona Vâlcii dar în Argeș este drum de pământ.
Așadar, Vâlcea se leagă foarte prost cu județele vecine, ceea ce demonstrează rămânerea în urmă pentru ani buni a județului nostru.
Proiectele sună bine, peste câțiva ani va funcționa probabil Autostrada care va lega Vâlcea de Sibiu și Argeș dar până va fi gata, va mai trece multă vreme.
Probabil că abia atunci vom putea vorbi despre o dezvoltare a județului Vâlcea, în zona de nord. Până atunci, acesta este materialul clientului, improvizăm pe lângă el, ne bucurăm două luni pe an de Transalpina și vom blestema traficul de pe Valea Oltului.