În maximum 4 ani, PSD va fuziona cu PNL sau va fi absorbit cu totul de liberali

Am mai scris acest aspect în urmă cu ceva ani, când la conducerea PSD era Liviu Dragnea şi când scenariul părea, privit de pe zidurile exterioare, o halucinaţie editorială. Dar eu nu priveam doar ambalajul şi siglele, ci făceam o disecţie, dincolo de cartilaj, intrând masiv în zona genomului celor două partide, unde descopeream că au, la origini, aceeaşi placentă.

Cele două partide sunt compuse din oameni care au un trunchi comun de dezvoltare, au aceeaşi organizare internă, cartelată, bazată pe o piramidă a elitelor politice, acelaşi grad de subordonare, acelaşi mod de acuplare, andocarea de noi membri şi promovarea în societate. Dacă scoţi siglele PNL şi PSD şi le pui celor două grupuri alte denumiri, Alfa şi Beta, matematic se va demonstra că se mişcă pe aceeaşi cuantă, au simptomatologie similară şi nu ai putea să le deosebeşti, dacă iei item cu item. Nu degeaba am avut preşedinţi de PNL care au baleiat spre PSD sau chiar au fost promotorii unor alianţe de tipul USL.

Între Ciolacu şi Orban nu există nicio diferenţă, ei sunt acum în vârful ierarhiei celor două clanuri politice, au exact aceeaşi doză de populism, pragmatism, orientare în teren, consolidare de poziţii. Restul formelor de manifestare, ancorarea pe funcţii publice, discriminarea pe bază de loialitate, contingenţa pe fond, totul converge sub o singură formulă. Cea a unor partide care se mulează pe un spirit poporanist, semănătorist, încercând să conjuge, în voturi, exact mitologia populară. Cele două partide nu sunt partide de elite. De regulă, chiar dacă reuşesc, printr-un exerciţiu de imagine, să achiziţioneze intelighenţia sau specialişti din spaţiul extrapolitic, aceste ultime achiziţii nu sunt asumate, rămân corp străin, tolerat în rândul clanului şi, la un moment dat, expulzate.

De multe ori ai impresia că şi membrii de partid ai celor două partide au intrat în PSD sau PNL prin excluderea de spaţiu şi culoar în celălalt. S-a intrat în PSD sau PNL pentru că dincolo nu mai era loc. Erau prea mulţi pentru acelaşi profil. Este ca şi cum ai depune cererea de repartiţie computerizată la Lahovary sau Mircea cel Bătrân (cele două colegii din Râmnic) şi ajungi aleatoriu acolo unde mai este loc, la profilul pe care îl vrei.

Paradigma vechii ere industriale cu stânga proletară şi dreapta capitalistă a apus de mult, acum, cele două partide sunt inerţii postindustriale, bazate strict pe lupta pentru putere, pentru influenţă. Un fel de luptă între clanurile irlandeze şi italiene pentru controlul străzilor din Chicago. Unii cu pistoale, alţii cu ciomege, după arealul din care au migrat, Sibiu sau Teleorman…

Pentru că doar excepţia Dragnea cu legile justiţiei i-a diferenţiat pe formă, pe fond. Am mari dubii că liberalii nu sperau, în tăcere, să treacă aceste legi, dar, în rest, goana după influenţă, bani, nepotism, numiri politice, mitocănie, improvizaţie pe portativ sunt comune ambelor partide. Cele două partide vin spre românul simplu, empiric, nu spre cel cerebral. Haitele de pe grupurile de socializare ale celor două partide sunt la fel de gălăgioase şi agresive, de multe ori cu aceleaşi carenţe gramaticale în penuria de cratimi şi cu acelaşi arivism sui generis.

Cele două partide sunt conservatoare, pentru că electoratul României, periferic Uniunii Europene, păstrează mult retard socio-cultural şi, atunci, pentru o mare acoperire în vot, este musai să fii receptor la această geografie spirituală. Dacă reuşeşti, matematic vorbind, să simplifici multiplii, ajungi să descoperi că numerele prime coincid în ambele polinoame primare ale PSD şi PNL.

De ce spun însă că PSD se va dilua în PNL şi nu invers. Pentru că Dragnea a pus partidul la index. L-a terminat în ochii populaţiei, indiferent de câte grefe inteligente ar face social-democraţii pe trunchiul lăsat de urmaşii lui Dragnea, PSD nu va mai capitaliza peste 30 de procente pe culoarul propriu. Atunci matricea PNL-ului lui Orban, care, deşi este plin de Dăncili, Andruşti, Budăi şi alte specimene, nu are sindromul penal pe etichetă, devine mult mai frecventabilă, transformându-se în corabia de salvare, pe viitor, a unui PSD care va vedea, în următoarele două tururi de scrutin, că este blocat la sub 25 de procente.

După aceste două runde de alegeri, PSD se va îndrepta spre PNL precum naufragiaţii de pe o plută din ocean spre o corabie de piraţi, care va lua cu totul ultimii refugiaţi social-democraţi politic.

Ce va rămâne dincolo? Pe partea cealaltă a baricadei? Probabil USR sau orice altă formulă politică maturizată, o generaţie născută după anul 2000, una care germinează în noua eră industrială, a comunicaţiei, a internetului, a ecologiei, una corportist – globalistă, care va cupla un electorat în creştere biologică.

Suntem doar în anticamera unor schimbări radicale pe scena politică românească. Update-ul pe care îl fac zilnic umanitatea, economia care se schimbă de la combinat spre o corporaţie, motorul Diesel care trece prin era hibrid, da, acesta este cuvântul specific timpului nostru.

Suntem în etapa hibrid, un amestec de noţiuni şi convulsii care se va aşeza în următorul deceniu care debutează la 31 decembrie; un deceniu la finalul căruia copiii vor învăţa, probabil online, despre două partide de odinioară, PSD şi PNL, care, pe vremuri, au condus alternativ România, până când au fuzionat.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *