În Măciuca se construiește primul bloc după 1990. Este vorba de un bloc nZeb

În Măcuiuca urmează să se construiască primul bloc după 1990, dar un bloc modern cu consum de energie aproape de zero. Așa numitele nZeb. Acesta va fi oferit tinerilor specialiști – profesori, medici, etc.

”Blocul nZEB (near-Zero Energy Building) va fi dotat cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirea va fi, de asemenea, dotată cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic, de minim 10 grade Celsius  indiferent de anotimp”, spune primarul Mugurel Mărcoianu.

Vara poate fi folosit pentru răcirea locuinței, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi locuința pornind de la 10 grade.

Clădirile cu un consum de energie aproape de zero (nZeb) sunt așadar clădiri eficiente din punct de vedere energetic, cu pierderi de căldură foarte reduse. Astfel, consumul de energie este mult limitat, ceea ce duce la economii de bani și energie. Principiile care stau la baza acestor tipuri de construcții sunt: izolarea clădirii cu sisteme de termoizolații eficiente, asigurarea etanșeității, utilizarea optimă a energiei solare etc.

Consumul total de energie generat de o clădire eficientă energetic este de aproape patru ori mai mic decât consumul mediu generat de o construcție realizată cu materiale tradiționale. În plus, reducerea consumului de energie generat de clădiri, implicit diminuarea poluării create de acestea, se numără printre prioritățile Uniunii Europene, care a emis mai multe directive în acest scop

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *