În luna ianuarie se va inagura cel mai modern Complex de Colectare a Deșeurilor din țară, la Roești

Șeful ADI Salubrizare, Adrian Cosac declară că în luna ianuarie va fi inuagurată unul dintre cele mai moderne sisteme de colectarea a deșeurilor din România, depozitul de la Roești, ale cărui lucrărie de execuție au fost finalizate în aceste zile.

Tot atunci vor fi aprobate cele două regulamente de funcționare și în 2024 va fi lansată licitația pentru deemnarea operatorului unic care va deservi acest depozit, cel care va colecta, transporta și sorta gunoiul menajer din județul Vâlcea.

ADI Salubrizare va monitoriza modul de desfășurare al operațiunii, respectarea normelor de mediu.

Trebuie spus că investiția de la Roești este una dintre cele mai moderne din România, cu aparatură performantă, automatizată, tot procesul de tratarea și selectare este computerizat, există aparatură care măsoară calitatea aerului, gradul de noxe, astfel încât să nu existe niciun grad de poluare atât al aerului cât și al solului.

Investiţia de la Roeşti face parte dintr-un amplu proiect derulat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare pentru care CJ Vâlcea a obţinut o finanţare europeană şi care urmăreşte introducerea unui sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţ, în concordanţă cu cerinţele de mediu impuse de Uniunea Europeană.Scopul executiei depozitului conform pentru deseuri este acela de a asigura eliminarea in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei a refuzului de la statia de sortare, a produsului similar compostului obtinut din tratarea biologica a deseurilor biodegradabile si a refuzului de la tratarea mecanica.

Statia de sortare ce va avea o capacitate de 10.180/ to/an, va asigura conditiile pentru sortarea deseurilor reciclabile provenite din colectare separata si va contribui la atingerea tintelor de reciclare si a celor privind reducerea cantitatii de deseuri depozitate.

Statia de tratare mecano-biologica (TMB) va contribui la atingerea tintelor prin reducerea cantitatii de deseuri si a fractiei biodegradabile depozitata in depozitul conform. De asemenea, executia statiei TMB, va contribui la protectia mediului si imbunatatirea calitatii solului prin utilizarea produsului similar compostului ca strat de acoperire sau ca strat vegetal in spatii verzi sau pe terenuri degradate, dar si a compostului obtinut din tratarea deseurilor verzi si a biodeseurilor colectate separat ca ingrasamant natural in agricultura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *