În localitatea numită drept capitală a merelor din Vâlcea anul acest vor continua investiţiile în reabilitarea drumurilor

În anul 2020, proprietarii livezilor de mere din Copăceni speră să aibă din nou o recoltă bună, după ce anul trecut, din cauza vremii, a fost un an destul de slab.

Numită pe drept cuvânt capitala mărulului din Oltenia, Copăceni este cunoscută prin faptul că de aiuci se exeportă în Europa zeci şi sute de tone din aceste fgructe.

Livezile din Copăceni au redevenit celebre, la aproape 20 de ani după ce au fost abandonate. La Copăceni, 6 investitori au început  acum cinci ani o afacere cu mere. Au adus puieţi din Belgia și se bucură de pământurile din Vâlcea.

Anul trecut însă, slaba înflorire și vremea neprielnică nu le-a adus o producție bună. Plantația de la Copăceni este cea mai întinsă din Vâlcea şi dă între 60 și 70 de tone la hectar, într-un an bun. Puieţii au fost aduşi din Belgia și cel puțin 95 la sută din fructe sunt de calitatea I.

20 de localnici sunt angajați permanent, iar în perioada recoltei aici lucrează și 70 de zilieri. Investitorii au făcut şi un depozit cu capacitate de 500 de tone de fructe şi o linie de sortare.

În ceea ce priveşte administraţia locală, primarul Tironel Tâmplărescu spune că mulţi localnici au început să cultive mere, fiind stimulaţi de succesul „fermelor belgiene”.

„Comuna dacă până în 90 era cunoscută prin minerit, acum este cunoscută prin mere. A fost destul de greu să ne punem pe picioare. Când am venit la primăriei, zona era destul de slabă în investiţii şi pot spune că am plecat de la zero. Avem multe proiecte de asfaltare, am investitii în canalizare. Sper să obţinem fonduri în acest sens. Este o localitate întinsă, cu o reţeau de drumuri foarte extinsă. Dar lucrăm la proiecte şi cu perseverenţă eu spun că vom reuşi”, spune edilul din Copăceni.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *