În Lădești în 2023 se vor reabilita 7 km de drumuri și se va extinde rețeaua de canalizare

Vechi centru raional, un fel de capitală rurală a acestei părți de Vâlcea până în 1989, cunoscută prin zootehnie și alte mici afaceri industriale, azi, Lădești este o localitate care dorește să-și recapte brandul de odinioară. Cu venituri proprii similare anului trrecut, de aproximativ 430.000 lei (273 per capita) de mii lei, comuna nu este în plutonul comunelor sărace ca venituri dar departe vremurile anterioare lui 1989.

”Este greu să refaci industria de odinioară. Pentru că localitatea a trebuit să se readapteze din mers noului context soci-economic. Economie privată nu este cât ne-am dori, avem un mare retailer care investește de anul trecut masiv în zona centrală care a devenit un centru comercial pentru zonă. Ne dorim și alți investitori să vină pentru că avem o infrastructură de utilități destul de bine pusă la punct, drumurile sunt și ele în mare parte reabilitate, se lucrează la extinderi strângem căile de comunicare între sate. Au început arendele la terenuri. Si lucrăm la proeicte pentru atragerea de fonduri în zonă” spune primarul Nicolae Iordache.

Comuna Lădești este situată pe drumul Craiovei, deține câteva instituții publice importane, un liceu, un centru medico-social, are câteva drumuri importante de legătură dar tânjește după o economie care să ofere locuri de muncă și venituri la buget.

Mici antreprenori, un pământ bun arabil, o localitate care încă nu și-a găsit un sens. Dar are resurse, pomicultură, agro și zootehnie, drumurile de legătură sunt, este dispusă în zona centrală a județului dar la distanțe relativ mari de orașele din jur.

La nivel de investiții publice, în acest an vor demara extinderea la rețeaua de canalizare și reabilitarea de drumuri.

”Canalizare avem doar pe linia principală, în lungime de 5,5 kilometri, dar cu proiectul pe care l-am obținut de la Ministerul Dezvoltării și care urmează să îl implemnetăm, urmează să se extindă și în satele Măldărești, Cermegești, Chiricești, Păsculești și Găgeni. ”, spune edilul.

Totodată a început și reabilitarea gospodăriei de apă.

La capitolul infrastructură rutieră, primăria Lădești a primit fonduri și pentru modernizarea a șapte kilometri de drumuri. Iordache spune că, după obținerea avizelor necesare încărcării în platforma Ministerului Dezvoltării va urma implementarea acestui proiect.

”Se vor asfalta drumuri în mai multe sate. Drumul la Mânăstire în sat Cermegești, Ulita Vrăbiasa, strada Mureșului, strada Dealul Mic, toate din satul Cermegești. În satul Chiricești se va asfalta strada Briculete, in satul Popești se va asfalta strada Soarelui, in satul Năldărești se va asfalta strada Dealul Mare, iar în satul Găgeni se vor asfalta străzile Satului și Chitienului. Din toate drumurile pe care le mai avem de asfaltat mai rămân doar 2 kilometri în satul Olteanca și alti 2 kilometri de ulițe.”, a adăugat Iordache.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *