În județul Vâlcea nu avem nicio investiție străină GreenField (de la zero) de 33 de ani!

Când ne întrebăm de ce Vâlcea are cele mai mici salarii din țară, când vedem că primele județe ale României, de top, sunt cele cu multinaționale, corporații, unde sunt salarii de peste 4.000 lei,  înțelegem de ce. În județul nostru nu avem nicio corporație, nicio investiție străină greenfield. Noi am trăit peste 25 de ani cu intreprinderi socialiste…șu cu  gândire obtuză.

Nu avem nimic străin de la zero. Cele câteva companii cu capital străin sunt cele care au preluat active românești sau sunt subsidiare ale altor companii străine din țară.

De aceea și mentalitatea vâlcenilor lasă de dorit. Gradul de medicoritate crescut în acest județ, limitările, modul de a aborda a lucrurilor. Un salariu mic, oferă un univers limitat de a gândi, de a discerne, de analiză. Oferă o mai mare atracție spre mituri, conspirații, populisme, lucruri fără logică și fără sens.

Da, de 33 de ani, Vâlcea nu are investiții străine directe, nu este conectată la nivelul occidental al pieței muncii, decât prin intermediari.

Cine spune asta? Chiar președintele Cameri de Comerț și Industrie Vâlcea, Valentin Cismaru.

“E totuși un lucru important pentru Vâlcea că s-au înscris 124 de societăți la Topul Național al Firmelor. Societățile pe care le premiem stau foarte bine și le dorim mult succes în continuare, dar, per total, îmi pare rău să spun, iar lucrul acesta se întâmplă de foarte mult timp și încă nu am obosit să atrag atenția asupra lui, nu stăm foarte bine în ceea ce privește economia vâlceană. Ba, stăm chiar foarte rău. Vâlcea a ajuns să fie al doilea județ din coadă din acest punct de vedere. La fel și la salariu mediu net, al doilea cel mai mic dintre toate județele țării. Nu e foarte plăcut, pentru că declarăm că avem un județ foarte frumos, dar ar trebui să acoperim acest concept și cu o economie pe măsura timpurilor în care trăim. Aș vrea să subliniez un detaliu care mi se pare foarte important, în privința cauzelor acestei situații. Noi nu avem investiții străine directe în județ de peste 30 de ani! Adică niciodată n-am avut. Este foarte trist ce se întâmplă și este foarte trist că autoritățile noastre locale nu sunt în stare să încerce să aducă firme bune în zonă. Am avut șefi de județ și primării de la toate partidele importante, care puteau să facă mult mai multe în această direcție. Eu nu cred că, dacă făceam o campanie așa cum trebuie, nu eram în stare să aducem și noi măcar câteva întreprinderi. E foarte importantă infrastructura, pe care alții o fac. Și aici mă refer în primul rând la parcuri industriale serioase, cel mai cunoscut este acum Oradea, care s-a înconjurat de nu mai puțin de 16 parcuri industriale, care au de la 100 de hectare în sus teren. Apoi Timișoara, Brașov, Craiova, Sibiu, Sebeș și multe altele, care au adus o grămadă de societăți importante în țară. Noi n-am fost în stare mai mult de așa numitele parcuri industriale de nici zece hectare, acum peste 15 ani și nici pe acelea nu au fost în stare să le facă așa cum trebuie. Cred că atunci când se vor termina lucrările la autostradă vom ieși cu totul și din circuitul acesta al atractivității legate de accesul la transportul rutier rapid”, a declarat Valentin Cismaru, președintele Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *