În județul Vâlcea curg două râuri cu același nume, la distanță de 1 km, unul mai mult subteran…

Da, în nordul județului, puțină lume știe că avem două râuri…Lotru. Da, două râuri care fac parte din același fir de apă, până la Vidra. După care istoria hidrotehnicii din anii 70, a schimbat destinele acestuia.

Râul Lotru pornește din lacul Câlcescu și merge tumultos peste 15 km, până în zona Vidra, unde avem acumularea cu acest nume.

Aici râul Lotru orginal este oprit, în barajul de arocamente. Cursul lui este deturnat, râul este captat într-o galerie subterană și ajunge pe sub munte la Ciunget, în hidrocentrală.

Numai că în vechea albie din avalul barajului, afluenții vechiului râu se întâlnesc și formează un nou fir de apă. Cu numele de Lotru. Este cel care traversează stațiunea Voinesa. Numai că nu este Lotrul original. Acesta trece pe sub munte, prin galerie, ocolește cum am spus Voineasa și ajunge la Ciunget.

După ce trece prin turbinele de la Ciunget, râul Lotru original iese printr-o galerie de fugă în dreptul localității Mălaia, unde se reîntâlnește cu râul Lotru format din afluenți. De aici avem un singur fir, un singur Lotru, care trece prin barajul Mălaia și ajunge în lacul Brădișor.

Și aici, cele două râuri Lotru se despart a două oară. Din nou un fir pleacă prin subteran, trece prin hidrocentrala Brădișor și iese tot printr-o galerie de fugă, pe Valea Oltului, în aval de Gura Lotrului, cu vreo 5 km, în zona numită ”Debușare Lotru”.

În schimb, firul care se creează în aval de Brădișor, poartă același nume și este format din afluenții vechi ai Lotrului.

Așadar râul care trece prin Brezoi, cu numele de Lotru este doar un râu format pe raza localității Mălaia, din vechii afluenți ai Lotrului.

Acesta se varsă în Olt, tot pe Valea Oltului, la Gura Lotrului. Așadar avem două râuri Lotru care se varsă în râul Olt la o distanță de 2 km. Unul care merge mai mult prin subteran și dă energie electrică iar unul care conferă frumusețea totală a celebrei deja vale a Lotrului.

Lotru înseamnă haiduc, răzvrătit, deci nu putea să aibă decât un astfel de destin, acest râu din nordul Vâlcii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *