În comuna Păușești – Otăsău, orfanii ar putea avea a doua șansă în viața pentru a se realiza
Asta dacă dorințele Fundației Altair se vor pune în practică iar autoritățile și oamenii de afaceri ar fi receptivi la oferta pe care fundația o pune pe masă.
Una din marile provocări ale societăţii româneşti şi ale Guvernului României o constituie situaţia copiilor orfani şi abandonaţi de părinţi, care trăiesc în centrele de plasament din întreaga ţară.
La această oră, nefiind o regulă generală, foarte mulți dintre minorii orfani de părinți nu duc o viață tocmai fericită. Aceștia fie sunt dati spre adopție rudelor și din nefericire ajung undeva într-o casă ”neprimitoare”, ”ostilă”, un fel de a roată la căruță, la unchi, mătuși, unde poate au neșansa de a fi tratați ca străini, ca persoane nedorite. O parte fiind puși la munci casnice sau agricole, ca o formă de sclavie, având parte de o discriminare în raport cu restul familiei, copiilor naturali.
Dacă nu au rude, atunci mulți copii ajung la mamele ”surogat”, femei plătite penntru acest job. Și aici avem cazuri (repet, nu e o regulă) de tratament mai puțin afectuos, fiind persoane care abordează creșterea unuiorfan, mai degrabă un job, cu scop pecuniar, ca oricare alt serviciu și nu neapărat pe cel de mamă (care greu poate fi substituit). În ambele cazuri, de mai sus, minorii ajung din lac în puț, cum se spune pe românește, fapt care este destructiv pentru adolescentul respectiv, viitorul adult de mâine. Traume care greu sau devin aproape deloc vindecabile.
La acest aspect se adaugă faptul că majoritatea copiilor instituționalizați la 18 ani ajung pe stradă. Doar la mine, în Ostroveni, în zona pieței, pot numără fără probleme 10 astfel de orfani care au ajuns în stradă, dorm prin scări de blocuri, prin magazii, ghene, obținând bani de o pâine, cărând marfă la câte un magazin din zonă. Acești copii, mai ales dacă vorbim de fete, sunt victime repetate ale abuzurilor, persoane care au din start un viitor compromis.
În acest sens, Fundația ALTAIR vine să ofere o alternativă coerentă și practică celor de mai sus, pentru a reuși să salveze, să aducă și să ofere societății, tineri sănătoși emoțional, pregătiți profesional. Fundația oferă nu doar a doua șansă ci oferă un tranzit de bun simț, decent, familial, minorilor care din varii motive au pierdut prima șansă la o familie.
Articolul 7 al Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului (UNCRC) stabileşte în mod clar că fiecare copil are “dreptul de a-şi cunoaşte părinţii şi a fi îngrijit de părinţii săi”. Atunci când un copil este abandonat, acest drept îi este încălcat. Principala cauză a abandonului este situația precară a mamelor acestor copii. O pate dintre ele sunt adolescente , care ascund sarcina și mai apoi își abandonează copilul în spital, de teama familiei. Acest fenomen este îngrijorător deoarece, un copil lipsit de o creştere stabilă
în primii ani de viaţă, poate prezenta dificultăţi din punct de vedere al dezvoltării emoţionale şi comportamentale. Potrivit unui raport al EUROSTAT, din anul 2020, 28,05% dintre mamele cu vârsta sub 18 ani din cadrul U.E. provin din România, ţară care ocupa primul loc la acest capitol, în rândul ţărilor membre. Din totalul nașterilor înregistrate în anul 2020, respectiv 198.302 copii, 731 de copii au provenit de la mame cu vârsta de sub 15 ani, iar 7545 de copii de la mame cu vârsta cuprinsă între 15 ani și 17 ani.
Din datele publicate de Agerpres, România are cel mai mare număr de copii aflaţi în centre de plasament din Uniunea Europeană. Numărul total al copiilor aflați în sistemul de protecție specială din România, care beneficiază de o măsură de protecție specială, a scăzut de la aproximativ 98.000 de copii în 1997 până la aproximativ 52.774 la data de 30
septembrie 2016.
În anul 2021 erau 45.212 de copii în grija statului., din care peste 20.000 de copii cuprinşi în centrele de plasament. Trebuie subliniat faptul ca între 2010 şi 2019, au părăsit centrele de plasament, în care au crescut, peste 33.000 de tineri. Dintre aceştia doar 10% au reuşit să-şi croiască un drum în viaţă. Ceilalţi, fie au murit, fie au plecat în alte țări, fie au devenit infractori, cerşetori sau prostituate. Dintre cei plecaţi în străinătate, procentul este la fel ca şi în cazul celor rămaşi în ţară, adică 10% din ei au reuşit să îşi facă un rost în viaţă.
În acest context, Fundaţia ALTAIR, organizează , o campanie de strângere de fonduri pentru construirea unui centru residenţial de tip familial pentru 40 de copii separaţi temporar sau definitiv de părinţii lor, din judeţul Vâlcea.
Misiunea centrului rezidenţial destinat copiilor din sistemul de protecţie specială priveşte, în principal, asigurarea accesului acestora, pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, educaţie şi servicii de pregătire pentru viaţa independentă, precum şi pentru integrarea, sau reintegrarea lor familială şi socio-profesională.
Această campanie constituie un experiment de responsabilitate socială prin care companii și societaţi comerciale din întreaga ţară, cu misiuni, viziuni și valori complet diferite, pot să interacţioneze și, împreună, să schimbe în bine viitorul celor peste 20.000 de copii orfani
sau abandonaţi de părinţii lor, aflati in centrele de plasament din România. Acesti copii vor putea fi susţinuţi, protejati si consiliaţi în vederea alegerii unei meserii.
Copiii, ca viitori adulţi, vor putea fi formaţi profesional chiar de companiile implicate în susţinerea financiară a proiectului. In baza unui acord de parteneriat cu Fundaţia
ALTAIR aceste companii vor avea posibilitatea de a supraveghea administrarea fondurilor alocate pentru implementarea proiectului.
Primul centru rezidenţial de tip familiar care urmeaza a fi construit prin proiectul“ FIECARE COPIL CONTEAZĂ ! “, va fi in Comuna Păuşeşti – Otăsău din judeţul Vâlcea, unde Fundaţia ALTAIR a concesionat deja un teren de 3200 mp, pentru o perioada de 49 de ani. Beneficiarii serviciilor sociale acordate în cadrul acestui centru rezidenţial de tip familial sunt 40 de copii si tineri, separaţi temporar sau definitiv de părinţii lor, din judeţul Vâlcea, din care :
a) 32 de copii, cu vârsta între 7-18 ani,
b) 8 tineri, cu vârsta peste 18 ani – cu posibilitatea de a ramâne în centru o perioadă de maxim 3 ani , daca urmează o formă de învăţământ profesional sau tehnic.
c) 8 mame singure cu copii care temporar nu (mai) au locuinţă şi/ sau care se confruntă cu mari dificultăţi (financiare, profesionale ) care vor fi angajate , în baza unui contract de muncă, după absolvirea unui curs de formare profesională specific ocupaţiei de asistent materna.
Centrul rezidenţial va fi format dintr-un ansamblu de 10 căsuţe, separate între ele, fiecare având 3 dormitoare şi o cameră de zi, bucătărie şi două băi .De asemenea, centrul va fi dotat cu o sală pentru activităţi recreative.
Pentru orice informaţii privind proiectul “ FIECARE COPIL CONTEAZĂ ! “, ne puteţi contacta la nr.de telefon 0724426310 sau ne puteţi scrie pe adresa: fundatia_altair@yahoo.com
In loc de concluzie: “ Când nu mai eşti copil, ai murit de mult ! ‘
infiintarea centru rezidential pentru pausteasi otasau, 3200 metri pattrati 49 de ani